Nu ook Tiktok onder vuur in de VS

Twee VS-volksvertegenwoordigers hebben aan de contraspionage gevraagd of de Chinese app Tiktok die louter in de VS al 110 miljoen maal werd gedownload, een veiligheidsrisico inhoudt. In China kaapt Tiktok eigenaar Bytedance en ook Tencent almaar meer reclamegelden weg van Baidu dat er al minder ontving dan Bytedance.

De korte video app Tiktok is wereldwijd de meest populaire Chinese app. Dit jaar hebben 564 miljoen gebruikers TikTok geïnstalleerd en sinds de lancering werd de app 1,45 miljard maal gedownload. Tijdens het derde kwartaal was er een afvlakking met 4% tot 177 miljoen eerste gebruikers in de Apple App Store en Google aldus gegevens van Sensor. Toch is de app een hit voor tieners van Boston tot Bangalore. De eigenaar van de app Bytedance is volgens CBInsights 75$ miljard waard. Het succes heeft zelfs tot gevolg dat de 60 miljard $ digitale Chinese publiciteitsmarkt wegtrekt van de zoekmachine Baidu naar Bytedance en ook naar Tencent met het populaire WeChat. Overigens heeft Bytedance een eigen zoekfunctie ingebouwd in zijn nieuws aggregator Jinri Toubiao.

De publiciteitsalliantie van Bytedance Pangolin die pas in 2018 gelanceerd werd, ontvangt volgens de FT 36 miljard vragen per dag van de 700 miljoen actieve gebruikers. Daarmee is Pangolin het grootste netwerk van adverteerders in China. Omdat de zoekmachine van Jinri Toutiao erg precies is, zou het kunnen dat die gradueel marktleider wordt.

Tijdens het tweede kwartaal; ontving Bytedance 27 miljard yuan aan reclame inkomsten en Baidu 17 miljard yuan. Baidu ondervindt ook concurrentie van Sogou waar Tencent een controlerend aandeel in bezit.

VS

De twee schreven een brief naar de dienstdoende directeur van de contraspionage Maquire om hem een beoordeling van het veiligheidsrisico te vragen dat Tiktok in de VS zou zijn.

Met andere woorden na Huawei, de camera- de AI-firma’s en mogelijks droneproducent DJI en die van rollend materiaal CRRC is Bytedance de laatste succesvolle firma die de VS probeert te boycotten wegens steeds hetzelfde vermeende veiligheidsrisico. De twee volksvertegenwoordigers menen eveneens dat Tiktok beelden over de Tiananmen gebeurtenissen in 1989 en over het Hongkongprotest nu censureert. Omdat de anti-China fanaat senator Marco Rubio het departement van Handel al gevraagd had de koop in 2017 door Bytedance van Musical.ly te onderzoeken, heeft Bytedance in de VS de twee voormalige congresleden Bart Gordon en Jeff Denham ingehuurd die nu werken voor K&L Gates. Ze worden gevraagd te adviseren bij het beoordelen van de content evenals een comité te rekruteren van externe adviseurs. Tot zover de nieuwste episode in de VS boycot van succesvolle Chinese ondernemingen.

5G

Ondertussen lijkt de VS-boycot van Huawei niet echt te lukken. De eigen bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal zagen een aangroei van omzet en winst met een kwart. Helemaal anders vielen de resultaten uit bij Nokia. De Nokia aandelen daalden met een kwart nadat het bedrijf zijn kwartaalresultaten bekend maakte en het uitbetalen van het dividend opschortte.

De mindere resultaten worden toegeschreven aan concurrentie in 5G. Nochtans doet de VS er alles aan om Nokia en Ericsson te steunen tegen de Chinese bedrijven Huawei en ZTE in. De Financial Times heeft zelfs vernomen dat de VS-administratie naar wegen zoekt om Nokia en Ericsson met kredieten te steunen omdat er geen vergelijkbare concurrenten in de VS bestaan. Oracle en Cisco zouden geweigerd hebben een 5G-onderneming te willen opzetten.

Nog de afgelopen week heeft Duitsland definitief bevestigd dat het Huawei niet bij voorbaat uitsluit voor de uitrol van 5G. De VS hadden ook dit land onder- druk gezet op straffe van het niet meer meedelen van inlichtingen. De Sunday Times onthult dat Boris Johnson zoals Theresa May Huawei voor 5G toestemming wil verlenen voor de niet ‘betwisbare’ onderdelen van het netwerk.

Bron: FT, nokiamob.net, weekinchina, SCMP, reuters

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Nu ook Tiktok onder vuur in de VS

  1. Op de Chinese versie 抖音 word je voordurend met nationalistische staatspropaganda overgoten. Terwijl kritische filmpjes verwijderd worden of op de achtergrond blijven.

    Als Facebook een enorme invloed heeft in het sturen van publieke opinie, dan geldt hetzelfde voor 抖音 en mogelijk Tiktok.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *