Op een groen blaadje 25

Kort milieunieuws uit China

Rubberrecycleerders hoopvol
Vorig jaar werden in China 14 miljoen autobanden herverwerkt. Zo werd 2,8 miljoen vernieuwd rubber voortgebracht, 4 miljoen ton rubberpoeder en het volume van banden die behandeld werden met warmtekraking bedroeg 50.000 ton . Rubberpoeder kan worden gebruikt in combinatie met asfalt. Door warmtekraken kunnen afgedankte banden worden opgesplitst in 45 % brandstof, 35 % roet, 10 % staaldraad en 10 % verbrandingsgas. Volgens voorzitter Zhu Jun van de Federatie voor bandenrecycleerders zijn er in China 2000 firma’s die banden opnieuw behandelen en dit in alle provincies/regio’s behalve Tibet. Naar verluidt is de gebruikte technologie reeds van een tamelijk vooraanstaand niveau. Volgens statistieken verbruikt China 30 % van ’s werelds rubberconsumptie. In 2009 waren er 223 miljoen afvalbanden: deze wogen 8,6 miljoen ton en dit was dan weer goed voor 3 miljoen ton rubber-grondstof. In de toekomst moet het nog veel beter gaan want momenteel wordt in China maar 5 % van de versleten banden gerecycleerd terwijl dit in ontwikkelde landen bijna de helft is. Zhu Jun ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Grondvervuiling moet geregeld

Niet enkel water- en luchtvervuiling moet aangepakt maar ook de grondvervuiling is aan een dringende regulering toe, aldus parlementslid Jia Kang tijdens een sessie van de Consultatieve Commissie. Het probleem stelt zich niet enkel in landbouwgebieden, maar ook in steden namelijk op sites die door vervuilende bedrijven verlaten werden. In November vorig jaar kwam aan het licht dat een wooncomplex met 2400 woningen in Wuhan gebouwd werd op de gronden van een voormalige scheikundige onderneming. De ontwikkelaar moet 8,8 miljoen yuan besteden om een plastiek van 21.000 m² te leggen onder de grond die met schone grond zou worden bedekt. Gevallen als dit komen meer en meer aan het licht. In 2004 bleken drie bouwvakkers bij de bouw van het metrostation Songjiazhuang in Peking vergiftigd door gassen van een pesticide-bedrijf dat er zich voordien had bevonden. Alleen in Peking hebben meer dan 100 vervuilende bedrijven binnen de vierde ring het stadscentrum verlaten, maar andere steden kennen hetzelfde probleem. Volgens researcher Lou Yongming is grondvervuiling moeilijker te detecteren dan vervuiling van water of lucht. Momenteel wordt door het ministerie een inventaris opgesteld van vervuilde gronden en de resultaten worden nog dit jaar verwacht. Naar verluidt hebben enkel de steden Peking en Chongqing het probleem reeds doortastend onderzocht. Het totale aantal vervuilde nijverheidssites zou tussen de 300.000 à 600.000 bedragen. In vele gevallen kan het principe van de vervuiler betaalt niet toegepast worden omdat de betrokken firma failliet is.
3 natuurparken in Tibet
Tibet legt drie nieuwe natuurgebieden aan die toeristen uit het buitenland moeten aantrekken. Het gaat om het Yarlung Zangbo River Grand Canyon-natuurgebied dat in December al geopend werd, verder het Qomolangma- of het natuurgebied rond de Everest en tenslotte het Nam Co- nationaal natuurgebied. De twee laatste zullen volgens het hoofd van het Tibetaans toerisme af zijn tegen 2015. Elk natuurgebied zal een beheerscomitée hebben dat instaat voor planning en bestuur. Elk van de comitées is verantwoordelijk voor de milieubescherming, de aanleg van openbare faciliteiten en de commerciële operaties binnen het natuurgebied. Het geopende Yarlung Zangbo River Grand Canyon-natuurgebied omvat verschillende kantons in de prefecturen Nyingchi en Qamdo . Het Qomolangma-natuurgebied bevindt zich in prefectuur Xigaze en omvat verschillende bergpieken. Het Nam Co-natuurgebied bevindt zich rond een heilig meer en ligt deels in het kanton Damxung dat onder Lhasa valt en ook deels in het kanton Baingoin dat van Nagqu afhangt. Tibet trok vorig jaar 7,5 miljoen toeristen en gehoopt wordt dit aantal tegen 2015 te verdubbelen.
Aardbeving rijst vragen over dam
Het kanton Yingjiang in de provincie Yunnan werd getroffen door een aardbeving van 5,8 die dodelijke slachtoffers eiste.  Afgevaardigde Wang Jirong heeft in een motie aan het Volkscongres opgeroepen om bij het beslissen over waterkracht-projecten speciale aandacht te besteden aan de geologische en seismologische omstandigheden. Hou Xinhua die behalve volksvertegenwoordiger ook prefect is van de Nujiang Lisu autonome prefectuur vraagt van zijn kant om de bouw van de dam te versnellen. Volgens hem kennen 80 à 90 % van het half miljoen bewoners in zijn prefectuur armoede omdat ze leven in moeilijk bereikbare gebieden en op weinig vruchtbare bergflanken. Hij hoopt dat de overheid met de 180.000 kW energie die de dam kan leveren, de levensstandaard van de bevolking zal kunnen optrekken. Voor het project zouden 120.000 personen moeten verhuizen. Al 500 wetenschappers hebben onderzoek verricht in de vallei. Volgens Wang Jirong van de milieucommissie in het Volkscongres moeten de politici bij hun beslissing rekening houden met een worst-case scenario van wat er zou gebeuren in geval van aardbeving.
20 miljoen vissers kregen dieseltoelage
Van China’s toelage om vissers te steunen die diesel als brandstof gebruiken hebben reeds 20 miljoen vissers gebruik gemaakt, aldus het ministerie. Het plan dateert uit 2006 nadat de dieselprijzen met de helft stegen. Dat jaar werd 3,18 miljard yuan uitgekeerd. Bedragen van later werden niet genoemd. De dieseltoelage voor vissers wordt in het volgend vijfjarenplan doorgetrokken en ook het kontrolemechanisme wordt verfijnd.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *