Op een groen blaadje 35

Milieunieuws uit China

Biomassa ophalen loont
De 43-jarige boer Cheng Dasheng’s haalt na het bewerken van zijn akkers stengels bij boeren op die hij brengt naar het Shandong Shanxian biomassa-elektriciteitsstation. Dit is in handen van ’s lands grootste dergelijke groep de “National Bio Energy Co”. De groep heeft 40 dergelijke stations en 18 ervan leveren al winst op. Momenteel hebben ze een capaciteit van 580.000 kW en tegen eind dit jaar wordt dit 900.000 kW. De boeren verkopen Cheng hun stengels aan 0,08 yuan/kg. Hij verkoopt ze door aan het elektriciteitsstation voor 0,20 yuan. Zo verdient Cheng jaarlijks 20.000 yuan met zijn bijbaan, meer dan met het boeren. De distributiemaatschappij betaalt echter meer aan de elektriciteitstations dan wat ze aan de verbruikers vraagt. Voorlopig is het ophalen van de stengels een zaak van individuen. Het zou minder kosten mocht dit op een meer grootschalige collectieve wijze kunnen, want deze prijs vertegenwoordigt al de helft van de kosten bij het biomassa-station.
Watertoestand ernstig in 2010
Vrijdag werd het jaarlijkse rapport van Leefmilieu bekend. De waterkwaliteit van de Yangtze en de Parelrivier waren goed, maar dat van de 5 overige rivieren duidelijk minder. In 2010 was de Songhuarivier en de Huaihe licht vervuild, de Gele rivier en de Liaohe gemiddeld vervuild en de Haihe ernstig. Het water in 42 % van de 26 gecontroleerde meren was van zeer lage kwaliteit. Bij de kustwateren is de Bohaizee er slecht aan toe en de Oost-Chinese zee zeer slecht. Wat de luchtkwaliteit betreft had van 4% van de 471 gecontroleerde steden een uitstekende kwaliteit; 79 % had matig goed; 15 % was licht vervuild en de rest was er ernstig aan toe.  Zure regen doet zich voor in de helft van de steden . Het milieu in Tibet is daarentegen aan de beterhand.
Herderstoelagen
Naar aanleiding van de incidenten in Binnen-Mongolië stipt de Chinese pers aan dat de regering in oktober vorig jaar een ondersteuningspolitiek voor de herders heeft goedgekeurd die van 2001 tot 2015 13 miljard yuan zal kosten aan compensatie voor de herders die het grazen opgeven. Er wordt een voorbeeld van een herder met een gezin van zes en 550 dieren gegeven: met grazen had hij een jaarinkomen van 40.000 en met de toelagen krijgt hij 70.000 yuan per jaar.
Nieuwe e-afvalrecycleerfabriek
Het Japanse Panasonic, Sumitomo, DOWA hebben met Hangzhou Hangzhou Dadi Environmental Protection Co een akkoord gesloten om voor 121 miljoen te Tonglu (Hangzhou) een eenheid te bouwen die e-afval zal recycleren. Deze maand wordt met de bouw begonnen en deze moet af zijn in 2012. Elk jaar zullen van een half tot één miljoen elektrische toestellen worden gerecycleerd. Panasonic en Dodi hebben 35 % aandelen; DOWA en Sumitomo respectievelijk 18 % en 12 %. In 2020 zou China 6 miljoen ton elektrische toestellen afdanken.
Sinovel Wind maakt doorbraak
Sinovel heeft zopas een windturbine van 6 MW vervaardigd die zowel op land, op zee als op windstations die tussengetijden gebruiken, kan opereren. Het is de eerste dergelijke van Chinese makelij want totnutoe kon enkel Duitsland dit. Het protoype heeft een molendiameter van 128 meter. Andere Chinese concurrenten zitten dicht op de hielen: Xiangtan Electric uit Hunan vervaardigde in oktober reeds een prototype van 5 MW. Ook Huayi en Sinovel zetten nu in op 6GW-turbines. China heeft 80 producenten, maar de top dre zijn Sinovel, Goldwind en Dongfang Electric. Eind 2010 bedroeg China’s geïnstalleerde capaciteit 44GW en daarmee heeft het 23 % van ’s werelds totaal
De plastic zak
3 jaar na het bannen van de gratis plastic zakken in de supermarkten blijft er een sterke vraag naar ultra-fijne plastiekzakken: elke dag worden in Peking 50 tonnen van deze zakken gebruikt die dunner zijn dan 0,025 mm. Uit een onderzoek blijkt dat 70 % van de gebruikte plastic zakken van dit type zijn. Er staan wel strenge geldstraffen op het verkopen van substandaard plastic zakken, maar de praktijk wijst uit dat de gebruiker liever wat bijbetaalt voor de zak dan dat hij/zij een eigen tas meebrengt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *