Op een groen blaadje 41

Kort milieunieuws

Toelagenplan voor herders
In de autonome regio’s Xinjiang en Binnen-Mongolië is een toelagenplan voor herders uitgewerkt dat het milieu ten goede moet komen. In Xinjiang wordt begrazing verboden op 10 miljoen ha en op 3 miljoen ha wordt het beperkt. Herders krijgen een toelage naar oppervlakte en ook een subsidie voor het inzaaien van gras. Tevens krijgen ze financiële steun bij de aankoop van petroleum en veevoeder. Het programma zou eind dit jaar in acht provincies moeten gaan draaien. De regering wil over 5 jaar gespreid 13 miljard uitgeven aan het programma tegen woestijnvorming en het aanmoedigen van meer groen.
Supersnelle trein 3 maal verstoord
De met veel fanfare ingehuldigde supersnelle trein tussen Peking en Shanghai heeft gedurende zijn eerste weken al drie maal de dienst moeten onderbreken bij gebrek aan stroom. Door uren vertraging kwamen duizenden passagiers in de problemen. Bij het opstarten werd niet verteld dat de supersnelle trein zo gevoelig is dat de werking kan worden verstoord door hagel of onweer. Het ministerie bood excuses aan en beloofde een spoedige oplossing. Tijdens de eerste weken vervoerde de snelle treinlijn gemiddeld dagelijks 156.000 passagiers met op een bepaalde dag een maximum van 197.000 passagiers. De TGV-stilstand was niet het enige infrastructuur-euvel waarmee China te kampen heeft, want de laatste twee dagen stortten ook twee bruggen in.
24 algenplagen op 6 maand
China heeft tijdens het eerste halfjaar 24 algenplagen meegemaakt in oppervlakten van water met een totaal van 982 km². Dit was minder dan het aantal tijdens dezelfde periode de vorige jaren. Kustwerkers en vrijwilligers zijn nog 240 ton algen aan het wegwerken van de laatste algenplaag die zich voordeed in Qingdao. Hoewel de algen niet giftig zijn, consumeren ze veel zuurstof en kunnen zo het zeeleven bedreigen. Verrotte algen verspreiden dan weer een stank. Dit soort overlast is uiteraard slecht voor het toerisme.
Yangtze hersteld
Het ministerie heeft meegedeeld dat 1,3 miljard vissen, waaronder diverse karpersoorten, in de Yangtze werden losgelaten als onderdeel van het project om de kwaliteit van de rivier te herstellen na de recente droogte. Het project voorziet nog de aanplanting van 9000 ha zeewier en het verspreiden van 21 miljoen schelpdieren. In Anhui werden vorige week reeds 100 miljoen vissen losgelaten in 9 meren. In de provincie Hubei betrof het 300 miljoen vissen die op één dag mochten gaan spartelen in 34 provinciale meren. De droogte leidde in het Honghu meer tot het verlies van 80 % bij de waterplanten en tot 95 % van de vis. Het herstel van dit meer zal 10 jaar duren.
Hongqi-kanaal wordt gerenoveerd
Het kanaal van de rode vlag dat in de zestiger jaren gebouwd werd, wordt vernieuwd. Het kanaal van 71 km werd op 10 jaar tijd volledig manueel gehouwen doorheen 42 tunnels in de Taihang-bergen en levert drinkwater aan de stad Linzhou. Het kanaal werd niet goed onderhouden en de renovatie die dit jaar start zal 260 miljoen kosten. De werken zullen 3 jaar duren. Het is Hu Jintao die er persoonlijk op heeft aangedrongen om  prioriteit te geven aan waterwerken.
Aandacht voor roltrappen
Een incident met een roltrap in de metro van Peking waarvan een 13 jarig kind het dodelijk slachtoffer werd, heeft de aandacht van de media gewekt. Men kwam er achter dat een topman van de Chinese vereniging voor de sector van de roltrappen de openbare vervoersmaatschappijen had beschuldigd goedkopere lichte roltrappen aan te kopen, daar waar solidere modellen nodig zouden zijn om het vervoer van miljoenen passagiers naar de perrons e.d. aan te kunnen. De inspectie is van oordeel dat de Otis 513 MPE waarmee het incident zich voordeed, constructiefouten heeft en dat dus OTIS verantwoordelijk is. Naast de 478 geregistreerde producenten van roltrappen en liften, hebben nog 4500 dienstenfirma’s een vergunning tot installering en onderhoud. China is dan ook de grootste markt ter wereld geworden. Eind vorig jaar telde China 14 % van alle liften en 44 % van de roltrappen in de wereld. OTIS tekent voor ongeveer één vijfde van de nieuwe installaties. China produceerde vorig jaar 45.000 liften wat 90 % uitmaakt van het wereldtotaal en 320.000 roltrappen, goed voor 64 % van het totaal.
Waterzuiveringsstation Lhasa opgestart
Lhasa’s eerste waterzuiveringsstation werkt. De totale investering erin bedroeg 122 miljoen yuan en het station heeft een dagelijkse capaciteit van 50.000 ton. De planning voor de bouw duurde vijf jaar omdat er nauwelijks voorbeelden  bestaan van biologische zuivering op zo’n hoogte waar zuurstof schaars is. Tegen 2020 zal het station dat zich bevindt op de samenvloeiing van de Lhasa en de Doilungrivieren, nog worden uitgebreid tot 180.000 ton per dag. .
Olieplatform lekte
1500 vaten olie zijn gelekt uit het Penglai 19 3 olieplatform in de Bohaizee. De werking van het platfrom moest worden onderbroken en daardoor is dagelijks een productieverlies van 17000 vaten. Het platform is voor 49 % in handen van ConocoPhillips en voor 51 % van China National Offshore Oil Corp (CNOOC). 4290 km ² zeewater zijn verontreinigd. 11 Milieuorganisaties hebben een brief naar ConocoPhillips gestuurd waarbij ze vragen de plek van het onheil te mogen bezoeken. Zondag vertrekt hun boot naar het vervuilde gebied.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *