Op een groen blaadje 7

Kort milieunieuws uit China

Verdere ecotoelagen voor herders
De Chinese regering heeft een meer permanente uitbreiding belooft voor het systeem waarbij herders die weiden beschermen door vee op te geven, betoelaagd worden tegen het financieel verlies dat ze lijden. Vanaf volgend jaar wordt het toegepast in Binnen-Mongolië, Xinjiang, Tibet, Qinghai, Sichuan, Gansu, Ningxia en Yunnan. De regering geeft 90 yuan per ha weide aan herders waar de weiden ernstig aangetast zijn en begrazing verboden wordt. Buiten deze zones bedraagt het 11,5 yuan per ha per jaar. Er wordt 150 yuan per ha voorzien voor het geval het gras van betere kwaliteit wordt. Daarnaast zullen twee miljoen herders nog 500 yuan jaarlijkse bijstand krijgen. Alles bij elkaar trekt de regering 13 miljard uit voor de herderspolitiek, waarbij ook de kost zit voor omscholing.
Shanghai: duurzame ontwikkeling
Burgemeester Han Zheng van Shanghai beweert dat zijn metropool resoluut de toer opgaat van duurzame ontwikkeling. Het metronet de komende vijf jaar bijvoorbeeld uitgebreid van 420 tot 600 km. Hij beloofde dat diverse innoverende technieken die op de expo getoond werden, in de praktijk zullen worden gebruikt, zoals bij halfgeleiders, licht, groene voertuigen, groene energie en draadloze netwerken. De komende drie jaar wordt 100 miljard besteed voor de sleutelsectoren IT, biologie, nieuwe energie en hightechproductie, zodat deze tegen 2015 hun waarde verdubbelen. China’s eerste groene zone voor drukkerijen komt in Shanghai, namelijk in het Jinshandistrict.
Ambtenarendistrict sorteert afval
Witteboordenwerkers uit het Chaoyangdistrict in Peking zullen aangemaand worden voortaan hun afval te sorteren. Het district heeft 10 medewerkers aangeworven die de sortering in 100 gebouwen moeten begeleiden. Op elke verdieping komen drie bakken voor respectievelijk recycleerbare en niet-recycleerbare en voedselafval. Bedienden krijgen een brochure hoe te sorteren.  Bedoeling is naar een nul afval van papier te gaan. Zij die een hoeveelheid papierafval inleveren, krijgen een bonsaiboompje, een muismat of een  sleutelhanger. Reeds 300 buurten in Peking hebben een analoge sorteringsprocedure.
Afvalstations achter op schema
China is 40 % achter op schema voor de bouw van afvalbehandelingsstations. De plannen voorzien een bouw van stations voor 60.000 ton afval, maar eind september bedroeg de geplande bouw maar 24.000 ton. Momenteel zijn in China 849 stations voor de behandeling van afval actief, die jaarlijks 400.000 ton kunnen verwerken. Van januari tot september werd de bouw van 67 installaties opgestart, waarvan 61 stortplaatsen, twee verbrandingsovens en vier geïntegreerde behandelingscentra; 155 installaties werden niet opgestart, waaronder 120 stortplaatsen en 10 verbrandingsovens. Het ministerie bekritiseert vooral de provincies Shanxi, Gansu en Jiangxi omdat ze dit jaar geen initiatieven hebben genomen. Volgens de Wereldbank zal China’s afvalberg stijgen van 190 miljoen ton in 2004 tot 480 miljoen in 2030.
Eerste eigen 5 GW-windcentrale
De groep Sinovel Wind laat weten China’s eerste eigen windenergiecentrale van 5 GW te hebben opgestart. Het gaat om een eenheid waarvan de zogenaamde intellectuele rechten volledig Chinees zijn. De ontwikkeling van een 6 GW-station wordt voor medio 2011 voorzien. Offshore worden windstations van 3 GW een gangbare norm in de toekomst. Later zal 5 GW de norm worden op land en op zee. Sinovel won onlangs 60 % van windprojecten die uitgeschreven werden door het Nationaal Energiebestuur. Sinovel is de grootste van China’s grote drie; de andere twee zijn Goldwind en Dongfang Electric.
Misbruik Energiefondsen
Een nationale audit op het gebruik van fondsen voor energiebesparing heeft onthuld dat lokale regeringen 448 miljoen fondsen achterhielden en voor 43 miljoen misbruikten tijdens het elfde vijfjarenplan. De fondsen zijn teruggevonden en negen personen worden vervolgd. Van 2007 tot 2009 maakte het vijfjarenplan voor energiebesparing 200 miljoen beschikbaar. Er werd bijvoorbeeld ontdekt dat een waterzuiveringsstation in Wuxi, dat 180 miljoen kostte, met 20 miljoen werd overschat.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *