Op een groen blaadje 82

Effectief rookverbod in Internetbars
–Sinds 1 maart 2010 geldt een rookverbod in publieke plaatsen. Volgens de Volksgezondheidsdienst van Shanghai kregen vorig jaar 66 instellingen en 5 individuen 150.000 yuan boete opgelegd wegens overtreding. Vooral in internetcafés, culturele gelegenheden en restaurants wordt de wet niet goed nageleefd. 36 van de 66 plaatsen betroffen culturele- en ontspanningsgelegenheden. Vooral internetbars stinken nog van de rook en er is zelfs veelal geen aparte plaats voor niet-rokers. Zij zullen vooral in de toekomst worden gecontroleerd, maar wel gekoppeld aan een bewustwordingscampagne door buurtvrijwilligers.
Nog 15 miljard naar Yushu
–De gouverneur van Qinghai heeft in de marge van de parlementaire sessie meegedeeld dat dit jaar nog 15 miljard yuan zal worden geïnvesteerd in Yushu dat op 14 mei 2010 getroffen werd door een aardbeving. 843 projecten of 66% werd opgestart voor november en 158 werden beëindigd. 85 % van de geplande woongebouwen werden al opgetrokken, ook de heropbouw van de Tibetaanse kloosters.
Huisvuilverbrandingsoven in Peking
De grootste verbrandingsoven van Azië, met een capaciteit van 3.000 ton per dag, zal in oktober in Beijing opstarten. De oven kan een kwart van het hoofdstedelijk afval verwerken en zal jaarlijks 300 miljoen kWu elektriciteit produceren. Daarnaast wordt nog stadsverwarming geleverd aan vier districten van Beijing. De oven kost meer dan 2 miljard $. Hij komt in een minder bevolkte mijnregio in het Westen van Beijing; dat moet de impact van vliegas, sintels, dioxines en vluchtige zware metalen zoals mangaan verminderen. Lokale bewoners zijn toch niet tevreden; ze vrezen geurhinder en schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De stad zegt dat er geen alternatief is, stortplaatsen zijn beperkt en compostering kan alleen maar met het organische afval. Beijing heeft al een oven van 1.600 ton per dag, nu de grootste van China
Aardbevingen gemonitord
China heeft een onafhankelijk systeem dat de bewegingen van de aardkorst controleert. Het gaat om 260 normale observatiestations en 2000 onregelmatige, waarbij ook satellieten en ondergrondse tuigen gebruikt worden. Volgens de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie is het met het VS Plate Boundary Observatory (PBO) en Japan’s GeoNet het meest geavanceerde systeem ter wereld.
Peking wil steenkoolvrij zijn
Peking wil tegen 2013 alle steenkoolverbrandingsinstallaties uit zijn centrum bannen. Het stedelijk steenkoolverbruik mag tegen 2015 niet meer dan 15 miljoen ton bedragen. Dan moet het gehele gebied binnen de 5 ring steenkoolvrij zijn. De vorige 2 jaar heeft de stad al 12 miljard yuan geïnvesteerd in het vervangen van de steenkoolverwarming in 160.000 huizen(blokken). De stad verleent ook toelagen aan bewoners die ’s winters elektriciteit gebruiken voor verwarming. Steenkool staat nog altijd in voor 30 % van de hoofdstedelijke energiemix. Harde noot om tegen 2015 steenkoolvrij te zijn betreft de 2,1 miljoen kleine kachels in de stad. Deze verbranden naar verluid steenkool van minderwaardige kwaliteit waarvan de uitstoot 100 maal schadelijker is dan de grotere installaties.
Trini Solar ook in Chengdu en Urumqi
PV-firma Trini Solar zal nu ook vestigingen openen in Chengdu en Urumqi, meer bepaald in de nabijheid van de PV-elektriciteitsstations die de firma plant voor de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie. De betrokken regio’s zijn rijk aan uren zon.
9 nieuwe hsl-lijnen
Dit jaar worden nog 9 nieuwe lijnen voor de hoge snelheidstrein ingehuldigd. Vorig jaar werden voor 500 miljard aan projecten opgeborgen, bij gebrek aan geld. Momenteel liggen er voor 7000 km hsl en de plannen om tegen 2015 12.000 km hsl-lijnen te hebben, gaan gewoon door zij het dat ook naar privé-en buitenlandse investeerders gezocht wordt voor fondsen. De totale lengte van het spoornet bedraagt 80.000 km en zou tegen 2015 120.000 km moeten bedragen.
EU-lening voor bossen
De Europese Investeringsbank trekt een lening van 250 miljoen € uit voor de aanleg van bossenin China. De bank had al sinds 2007 een eerste reeks bebossingsprojecten in China lopen. De leningen zullen maximum 8 sub projecten steunen en deze worden weerhouden door een selectie van de Chinese overheid en de bank die er een audit op zal uitvoeren voor selectie.
Studiecentrum Luchtvaartmilieu
Boeing en Commercial Aircraft Corporation of China Limited (COMAC) hebben een overeenkomst ondertekend om samen een Luchtvaartcentrum op te richten qua energiebesparing en minder uitstoot. Het gemeenschappelijk centrum zal worden opgericht binnen het Beijing Aeronautical Science and Technology Research Institute.

Effectief rookverbod in Internetbars
Sinds 1 maart 2010 geldt een rookverbod in publieke plaatsen. Volgens de Volksgezondheidsdienst van Shanghai kregen vorig jaar 66 instellingen en 5 individuen 150.000 boete opgelegd wegens overtreding. Vooral in internetcafés, culturele gelegenheden en restaurants wordt de wet niet goed nageleefd. 36 van de 66 plaatsen betroffen culturele- en ontspanningsgelegenheden. Vooral internetbars stinken nog van de rook en er is zelfs geen aparte plaats voor niet-rokers. Zij zullen vooral in de toekomst worden gecontroleerd, maar wel gekoppeld aan een bewustwordingscampagne door buurtvrijwilligers.
Huisvuilverbrandingsoven in Peking
De grootste verbrandingsoven van Azië, met een capaciteit van 3.000 ton per dag, zal in oktober in Beijing opstarten. De oven kan een kwart van het hoofdstedelijk afval verwerken en zal jaarlijks 300 miljoen kilowattuur elektriciteit produceren. Daarnaast wordt nog stadsverwarming geleverd aan vier districten van Beijing. De oven kost meer dan 2 miljard dollar. De oven komt in een minder bevolkte mijnregio in het Westen van Beijing; dat moet de impact van vliegas, sintels, dioxines en vluchtige zware metalen zoals mangaan verminderen. Lokale bewoners zijn toch niet tevreden; ze vrezen geurhinder en schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De stad zegt dat er geen alternatief is, stortplaatsen zijn beperkt en compostering kan alleen maar met het organische afval. Beijing heeft al een oven van 1.600 ton per dag, nu de grootste van China
Peking wil steenkoolvrij zijn
Peking wil tegen 2013 alle steenkoolverbrandingsinstallaties uit zijn centrum bannen. Het stedelijk steenkoolverbruik mag tegen 2015 niet meer dan 15 miljoen ton bedragen. Tegen 2015 moet het gehele gebied binnen de 5 ring steenkoolvrij zijn. De vorige 2 jaar heeft de stad al 12 miljard yuan geïnvesteerd in het vervangen van de steenkoolverwarming in 160.000 huizen(blokken). De stad verleent ook toelagen aan bewoners die ’s winters elektriciteit gebruiken voor verwarming. Steenkool staat nog altijd in voor 30 % van de hoofdstedelijke energiemix. Harde noot om te kraken om tegen 2015 steenkoolvrij te zijn betreft de 2,1 miljoen kleine kachels in de stad. Deze verbranden naar verluid steenkool van minderwaardige kwaliteit waarvan de uitstoot 100 maal schadelijker is dan de grotere installaties.
Trini Solar ook in Chengdu en Urumqi
PV-firma Trini Solar zal nu ook vestigingen openen in Chengdu en Urumqi meer bepaald in de nabijheid van de PV-elektriciteitsstations die de firma plant voor de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie. De betrokken regio’s zijn rijk aan uren zon.
9 nieuwe snelheidslijnen
Dit jaar worden nog 9 nieuwe lijnen voor de hoge snelheidstrein ingehuldigd. Vorig jaar werden voor 500 miljard aan projecten opgeborgen, bij gebrek aan geld. Momenteel liggen er voor 7000 km hsl en de plannen om tegen 2015 12.000 km hsl-lijnen te hebben gaan gewoon door, zij het dat ook naar privé-en buitenlandse investeerders gezocht wordt voor fondsen. De totale lengte van het spoornet bedraagt 80.000 km en zou tegen 2015 120.000 km moeten bedragen.
EU-lening voor bossen
De Europese Investeringsbank trekt een lening van 250 miljoen € uit voor de aanleg van bossen. De bank had al sinds 2007 een eerste reeks bebossingsprojecten in China lopen. De leningen zullen maximum 8 sub projecten steunen en deze worden weerhouden door een selectie van de Chinese overheid en de bank die er een audit op zal uitvoeren voor selectie,
Aardbevingen gemonitord
China heeft een onafhankelijk systeem dat de bewegingen van de aardkorst controleren. Het gaat om 260 normale observatiestations en 2000 onregelmatige waarbij ook satellieten en ondergrondse tuigen gebruikt worden. Volgens de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscomitée is het met het VS Plate Boundary Observatory (PBO) en Japan’s GeoNet  het meest geavanceerde ter wereld.
Nog 15 miljard naar Yushu
De gouverneur van Qinghai heeft in de marge van de parlementaire sessie meegedeeld dat dit jaar nog 15 miljard zal worden geïnvesteerd in Yushu dat op 14 mei 2010 getroffen werd door een aardbeving. 843 projecten of 66% werd opgestart voor november en 158 werden beëindigd. 85 % van de geplande woongebouwen werden al opgetrokken, ook de heropbouw van de Tibetaanse kloosters.
Studiecentrum Luchtvaartmilieu
Boeing en Commercial Aircraft Corporation of China Limited (COMAC) hebben een overeenkomst ondertekend om samen een Luchtvaartcentrum op te richten qua energiebesparing en minder uitstoot. Het gemeenschappelijk centrum zal worden opgericht binnen het Beijing Aeronautical Science and Technology Research Institute.
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *