Op een groen blaadje 92

China marktleider schone technologie
–Het rapport ‘Clean Economy, Living Planet’ van het Wereld Natuur Fonds vergelijkt 40 belangrijke economieën met elkaar betreffende schone technologieën.. Denemarken, China en Duitsland blijven koploper en Zuid-Korea stijgt naar 5. Eerdere lijsten verschenen in 2009 en 2011.Vorig jaar is wereldwijd bijna 200 miljard euro verdiend aan schone-energietechnologie. Tussen 2008 en 2010 groeide de sector met 31 procent. Oorzaak van de afkoeling naar 10 procent, zijn de sterke prijsdalingen in zonne- en windenergie. China is overduidelijk de marktleider in omvang en groeitempo. Vorig jaar groeide de clean tech-productie er met maar liefst 29 procent. Het land heeft een sterke positie op het gebied van wind, zon, led én accu’s. China staat nog op de tweede plek, maar loopt in op Denemarken. Bijna een kwart van alle schone producten komt inmiddels uit China. Europa verliest terrein. Denemarken en Duitsland presteerden met respectievelijk 0 procent groei en 4 procent verlies nog relatief ‘goed’. Denemarken verloor op windenergie. Duitsland ging minder zonne-energie produceren. De landen blijven door hun ruime voorsprong nog in de top 3. De Verenigde Staten staan op de 15de plek. Nederland zakt van de 18de naar de 21ste plaats.
Windenergie-projecten goedgekeurd
Van de 131 elektriciteitsprojecten die de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie tijdens het eerste semester heeft goedgekeurd, betreffen 95 % van de goedgekeurde projecten windenergie aldus de Securities Daily. Volgens het rapport scoort China Huadian het hoogst met 32 goedgekeurde projecten. Volgens de elektriciteitsproducent zijn de windprojecten behoorlijk winstgevend. De Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie drijft het tempo van haar goedkeuringen op want enkel in april werden 328 projecten goedgekeurd, een verdubbeling met vorig jaar.
Biomaterialen in de lift
De sector van biomaterialen kende de laatste jaren globaal een jaarlijkse groei van 7 %. Waar de verkoop in 2000 maar 20 miljard $ bedroeg, liep het cijfer in 2010 al op tot 150 miljard $. China neemt 6 % van de jaarlijkse verkoop voor haar rekening of 10 miljard$. Voorspeld wordt dat dit in 2015 zal oplopen tot 40 miljard $. Dit kwam naar voor op het congres van de World Biomaterials Congress dat om de vier jaar ditmaal in Chengdu werd gehouden. Dit jaar lag de klemtoon op de biomaterialen in de geneeskunde. Naar verluidt ligt de industrialisering van het onderzoek ten achter bij gebrek aan investeerders.
Hebei in actie tegen luchtvervuiling
De noordelijke provincie is van plan strenger op te treden tegen luchtvervuiling. 7 lokale steden zijn begonnen fijn stof van PM 2,5 te meten hoewel hun cijfers boven de nationale standaard liggen. De lokale autoriteiten zullen de toelatingen verstrengen voor nieuwe vervuilende nijverheden. De bestaande warmtecentrales, staal en petrochemische bedrijven zullen hun uitstoot van fosfor en nitraat zwaar moeten beperken. Peking is begonnen met het controleren van PM 2,5 en nu volgt dus de belendende provincie.
Guangxi sluit 100 vervuilers
De provincie Guangxi sluit een honderdtal bedrijven die zware metalen verwerken. 154 bedrijven werden onderzocht aldus hoofd Liang Bin van de provinciale milieudienst. 31 bedrijven moeten correctiemaatregelen treffen en 123 anderen moesten dicht. De inspectie kwam er nadat cadmiumvervuiling ontdekt werd van de Longjiang-rivier. De 2 bedrijven die onwettelijk loosden werden ontdekt en 10 verantwoordelijken aangehouden. De regio heeft 25 miljoen yuan toelage verleend aan 11 projecten die de vervuiling met zware metalen bestrijden en dit naast de projecten die de nationale regering subsidieert.
Steun voor bebossing
China’s beboste oppervlakte groeide van 134 ha in 1992 tot 195 miljoen ha begin dit jaar, Aldus Yin Hong van het Bestuur voor Bosbouw. Het gebied dat woestijnvorming ondergaat vermindert tot 1717 km2 per jaar terwijl eind van de jaren negentig er nog een uitbreiding was met 3436 km2 jaarlijks. Doel is tussen 2005 en 2020 tot een verhoging met 40 miljoen ha te komen aldus de cijfers die geciteerd werden ter voorbereiding van de Conferentie in Rio de Janeiro. China Daily
Nog steeds plastiekzakken
Niettegenstaande het vier jaar geleden uitgevaardigd verbod, geven volgens de Beijing Times nog steeds veel winkeliers plastiekzakken aan hun klanten. Dit is zelfs 90 % in de boerenmarkten. Volgens een onderzoeksjournalist van Xinhua werd het verbod goed opgevolgd door grootwarenhuizen maar veel minder door kleine winkeliers en boerenmarkten. Het publiek moet dus verder bewust worden gemaakt en de bevoegde toezichthouders hebben dus nog werk op de plank.
LDK-Solar krijgt 3 projecten in Gansu
Producent LDK-Solar mag over 3 jaar gespreid 3 projecten afwerken in de provincie Gansu. Het eerste project in de stad Jiuquan gaat 0over 200 megawatt jaarlijks; het tweede project in Jayuquan omvat 200 MW over 3 jaar en het derde in de stad Zhangye betreft 200 MW over twee jaar. CEO Xiaofeng Peng was in zijn nopjes met de nieuwe contracten voor PV-ontwikkeling. (PRNewswire)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *