Op naar groene Olympische winterspelen 2022

Gaststad Zhangjiakou verhoogt de inspanningen om de Olympische en Paralympische winterspelen van 2022 groen te maken. De focus ligt op milieuherstel, groene economie en groene energie.

Zhangjiakou is een stad in het noorden van de provincie Hebei, op 100 kilometer van Beijing. Ze bestrijkt een regio die iets groter is dan België en heeft 4,3 miljoen inwoners. Een aantal Olympische winterdisciplines zoals het skiën, zullen er plaats vinden in het district Chongli, ongeveer zo groot als een Belgische provincie en gelegen op 240 kilometer van Beijing. De aanwijzing als gaststad voor de Oympische winterspelen, samen met Beijing, heeft een programma voor groene transformatie in gang gezet.

Herbebossing en sluiting mijnen

Het milieu in delen van het district was er slecht aan toe ten gevolge van overbegrazing door schapen en het kappen van bossen voor akkers. Vanaf 2014 begon het lokale bestuur met een programma voor milieuherstel. Men begon met groene zones om te skiën, groene corridors en andere milieuprojecten. Nu is 86% van de grond er beschermd als natuurpark waar akkers terug bossen zijn en begrazing verboden is.
Er zijn 67.000 hectare bos aangeplant, waarvan 70% met groenblijvende bomen. Het district is nu voor 67% bebost.

Chongli leefde voorheen vooral van de mijnindustrie. De overheid heeft de bedrijven begeleid bij de sluiting van die mijnen. De belangrijkste economische sector van het district is nu het snel groeiend wintertoerisme. Dat toerisme heeft de dienstensector een boost gegeven. Die heeft nu 30.000 werkers, en staat in voor 60% van het bruto regionaal product. De voorbije winter kwamen er 2,35 miljoen toeristen op af. De voorbije jaren heeft de provincie Hebei 4.300 activiteiten voor wintertoerisme georganiseerd, waaraan 22 miljoen toeristen deelnamen.

Daardoor is ook de fabricage van sportuitrustingen op gang gekomen. Ze vormt de kern van de Zhangjiakou High-tech Industrial Development Zone

Groene energie en groene waterstof

Zhangjiakou heeft goede omstandigheden voor wind- en zonne-energie. Eind vorig jaar bedroeg de geïnstalleerde capaciteit er meer dan 20 gigawatt. Daarmee kan Zhangjiakou groene stroom leveren aan de lokale installaties voor de winterspelen, en aan de Olympische faciliteiten in Beijing. In juli dit jaar waren al 230 miljoen kilowattuur geleverd. In de stad zijn er 12 bedrijven die groene energie produceren. Na de spelen zal de groene energie van Zhangjiakou verder aan Beijing en andere nabije regio’s geleverd worden.

Een deel van de groene elektriciteit zal gebruikt worden voor de productie van groene waterstof, waarop de groene brandstofcellen van de voertuigen tussen de verschillende plaatsen voor de spelen zullen draaien.
Er draaien momenteel al zeven productie-eenheden voor groene waterstof, en 23 zijn in aanbouw. Rond de waterstofketen is zich een volledige industrie aan het uitbouwen, van de fabricage van productie-eenheden voor waterstof over de levering en opslag van waterstof, tot de productie van brandstofcellen en uiteindelijk voertuigen op waterstof.

Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *