Opflakkering COVID-19 in China: omvang en maatregelen

China beleeft sinds nieuwjaar een nieuwe opflakkering van COVID-19, de grootste sinds de eerste golf. Wat moeten we ons daarvan voorstellen en hoe wordt het aangepakt?

Dinsdag 26 januari registreerde China 75 nieuwe bevestigde COVID-19 patiënten. Dat was de laagste besmettingsgraad sinds meer dan twee weken. Van de 75 waren er 24 reizigers die van buiten het vasteland kwamen. De andere 55 waren lokaal overgedragen besmettingen. Hierbij past een opmerking: besmette personen die helemaal geen symptomen vertonen, de asymptomatische besmettingen, worden niet als COVID-19 geregistreerd. Hun aantal wordt wel apart bijgehouden en ligt aanzienlijk lager dan het aantal geregistreerde gevallen..

De opstoot in de voorbije weken vond plaats in de provincie Hebei in het noorden en de noordoostelijke provincies Heilongjiang en Jilin. Van de 55 lokale besmettingen dinsdag vond men er 29 in Heilongjiang, 14 in Jilin en 7 in Hebei. De overige 5 waren in Beijing en Shanghai. De cijfers gaan overal in dalende lijn, zeker in Hebei dat het meest getroffen werd.

Feesten op het platteland en reizende verkoper

Opvallend aan de recente opflakkering is het aantal besmettingen op het platteland, waar de medische infrastructuur minder uitgebouwd is en de maatregelen om de besmettingen in te dammen moeilijker te controleren. Feesten zoals huwelijken en begrafenissen lijken een belangrijke bron van besmetting.

De provincie Hebei kende de zwaarste opstoot, met in totaal meer dan 900 besmettingen sinds het begin van dit jaar. Meer dan 90% daarvan vonden plaats in de regio van de hoofdstad Shijiazhuang, waarvan een grote meerderheid in het rurale Gaocheng district.

Ook clusters in Heilongjiang waren terug te brengen tot huwelijksfeesten en andere bijeenkomsten. In totaal zijn daar recentelijk meer dan 500 besmettingen vastgesteld. Veel ervan vonden plaats in het rurale arrondissement Wangkui. Het einde van het (Chinese) jaar is een traditionele periode voor feesten.

Vanuit Heilongjiang sprong de besmetting over naar Jilin, via een besmette reizende verkoper, die als superverspreider diende. Hij besmette er meer dan 100 personen, voor het merendeel 60-plussers. De stad Tonghua telt in totaal al 279 besmettingen. Daar komen nog 74 asymptomatische besmettingen bij.

Snelle maatregelen

In de drie provincies zagen we onmiddellijk maatregelen: een groot aantal personen werden in hun huis of en speciale centra in quarantaine geplaatst. Reizen in en uit de risicozone worden beperkt of verboden. Er wordt massaal getest ; alle inwoners van Shijiazhuang in Hebei zijn in 17 dagen drie keer getest. Alle gevallen worden grondig gescreend om de oorsprong van de besmetting te vinden en de risicocontacten op te sporen.

De drievoudige testcampagne op 11 miljoen inwoners in Shijiazhuang is een nieuwigheid op deze schaal; er moesten 30 miljoen testen afgenomen en geanalyseerd worden!

Het arrondissement Wangkui in Heilongjiang staat onder strenge lockdown sinds 12 januari. Daar is men intussen aan de vijfde testronde van de hele bevolking.

De stad Tonghua in Jilin, waar de superverspreider opdook, begon maandag aan de derde testronde voor de twee miljoen inwoners. Die is intussen rond er er zijn nog maar 10 asymptomatische besmettingen gevonden. In Tonghua begon de lockdown op 18 januari. Er waren aanvankelijk klachten over de voedselbedeling en het bezorgen van geneesmiddelen aan huis. Er kwamen verontschuldigingen van de lokale overheid die probeert haar werking te verbeteren. Veertien verantwoordelijken kregen al een sanctie. In de stad zijn 2750 nauwe contacten en en 3779 secundaire contacten geïdentificeerd en op een centrale plaats in quarantaine gezet.

Buitenlandse reizigers en besmette verpakkingen

Veel besmettingen zijn terug te voeren op reizigers van buiten het Chinese vasteland. Gemiddeld worden sinds half december dagelijks 14 besmette inkomende reizigers ontdekt. In totaal gaat het sinds het begin van de pandemie om 4700 personen.

Verder denkt Ma Xiaowei, de directeur van de Nationale Gezondheidscommissie, dat ingevoerd bevroren voedsel een rol speelt. Een cluster in Beijing in juni kwam van ingevoerde bevroren zalm die verkocht werd op de Xinfadi groothandelsmarkt. Het virus werd teruggevonden op de verpakking. Ook elders werd het virus aangetroffen op de verpakkingen van ingevoerde producten in de koude keten.

De vrees bestaat dat de grote aantallen verplaatsingen voor het Chinese nieuwjaar op 12 februari een belangrijke risicofactor kunnen worden. Er zijn maatregelen genomen om reizen af te raden en wie toch reist grondig te controleren.

Sinds het begin van de pandemie meer dan een jaar geleden zijn in China bijna 90.000 besmettingen geregistreerd met 4636 bevestigde dodelijke slachtoffers. Intussen zijn bijna 23 miljoen personen ingeënt met één van de twee door de overheid al goedgekeurde Chinese vaccins. Die vaccins wachten ook op goedkeuring door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bronnen: CGTN, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *