Opnieuw twee “tijgers” in de anticorruptieval

Het rijtje hooggeplaatste politici dat in de gevangenis terecht komt blijft maar langer worden. Met ex-generaal Xu Caihou en partijleider van Guangdong Wan Qingliang zijn twee grote “tijgers” gevangen. De zaak krijgt veel commentaar in de Chinese media.

xuHet Chinese politbureau heeft maandag bekend gemaakt dat de gepensioneerde generaal Xu Caihou wegens corruptie uit de Communistische partij van China (CPC) gezet wordt en dat zijn dossier overgemaakt is aan het militaire gerecht. Xu was tot 2012 lid van het 22-koppige Politbureau (dus van hetzelfde niveau als de in 2012 veroordeelde Bo Xilai) en ook ondervoorzitter van de Militaire Commissie, na de Chinese president de tweede man in rang van het Chinese leger. Xinhua citeert het politbureau: “Iedereen, zonder onderscheid van macht of functie, zal zwaar gestraft worden indien hij de partijdiscipline en de wetten schendt. Wij zullen op dit punt geen compromissen sluiten of medelijden tonen. Het leger mag geen plaats zijn waar corrupte lieden kunnen schuilen.” Xu zou hoge posten in het leger verkocht hebben in ruil voor steekpenningen voor hem en voor zijn familie. Zo zou zijn familie meer dan 35 miljoen yuan ontvangen hebben van de onderdirecteur logistiek van het leger, Gu Junshan. Xu zou ook bij andere vormen van corruptie betrokken zijn. Xu is 71; hij werd generaal in 1999 en ondervoorzitter van de Militaire Commissie in 2004; voordien voerde hij het militaire bevel in de Noordoostelijke regio Jilin; hij was partijlid sinds 1971.
Volgens SCMP werd Xu op 15 maart aangehouden toen hij in het Militair Hospitaal 301 behandeld werd voor kanker. Het interne onderzoek zou echter al bijna een jaar bezig zijn.
Samen met Xu zijn nog drie andere politici van het niveau van minister formeel uit de Partij gezet. Van die drie was al enige tijd bekend gemaakt dat er een onderzoek wegens corruptie tegen hen liep.

Nog een tijger

wanNog maandag is bekend gemaakt dat Wan Qingliang, sinds 2011 partijleider en dus machtigste man van de provincie Guangdong, uit zijn functie gezet is. Net voor het weekend was aangekondigd dat ook tegen hem een onderzoek liep. Wan was een relatief jonge partijleider en werd tot voor kort gezien als een rijzende ster.
Het ontmaskeren van steeds meer toppolitici heeft natuurlijk invloed op de publieke opinie. In een commentaar schrijft de officiële krant Global Times dat het geval van Wan “verder de bezorgdheid van de bevolking over de ontaarding van de Chinese politici versterkt”. Maar de krant vraagt: “blijf geloven in de nationale anticorruptie campagne”. Het bekend worden van meer corruptiegevallen “betekent niet dat het systeem van het land in een diepe crisis zit”. Tegenover deze visie van de Chinese media dat de corruptie een erger verspreide kanker is dan men vreesde maar de regering er eerlijk tegen strijdt, staat de visie van de buitenlandse en Hongkong pers. Die besluiten zonder veel concrete argumenten dat ook de nu gevallen politici deel uitmaken van het netwerk van Zhou Yongkang, het gepensioneerde lid van het (toen) negenkoppige Permanent Comité, de topleiding van de Partij. De zaak Zhou wordt geïnterpreteerd als een machtsstrijd tussen de clan Xi en de clan Zhou. Voor de zoveelste keer sinds 2012 wordt voorspeld dat Zhou binnenkort officieel zal aangehouden worden.
Bronnen: SCMP, Xinhua, BBC, China.org.cn, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Opnieuw twee “tijgers” in de anticorruptieval

  1. Kleine correctie: Wan Qingliang was partijsecretaris van de stad Guangzhou, niet van de provincie Guangdong.

  2. Je vraagt je langzamerhand af of China onder Hu en Wen wel goed bestuurd is geweest

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *