Overwerk techbedrijven verder onder vuur

Duizenden Chinese werknemers zijn de lange werkuren zat en hebben zich aangesloten bij een online campagne met de naam ‘Worker Lives Matter‘, waarmee het debat over de druk om overwerk te leveren nieuw leven wordt ingeblazen.

overwerk
foto China Daily

De campagne dient ook om met concrete voorbeelden de werktijden en het overwerk bij sommige grote Chinese bedrijven aan de kaak te stellen.

Database

Op 14 oktober ging met groot succes een online database van start waar Chinese werknemers ​​hun werkelijke werkuren kunnen melden. Het initiatief wordt ondersteund door GitHub, een platform van Microsoft dat programmeurs in staat stelt codes te delen en elkaar te helpen bij het bouwen van software. Na een dag hadden er al meer dan 5.000 respondenten gereageerd. Bij hen waren werknemers van grote technologiebedrijven zoals Tencent, Alibaba en ByteDance. Het was ook via Github dat de ‘996.ICU’-campagne van 2019 werd gelanceerd, tegen werknemers die eisen ​​om ‘van 9.00 tot 21.00 uur, zes dagen per week’ op kantoor te zijn.

Leven voor en na 35

In een manifest bij de huidige campagne schrijven de initiatiefnemers, anonieme ontwikkelaars in China: ‘wij arbeiders hebben ook recht op een leven’. Op de aan te vullen database staan al gegevens afkomstig van een enquête over technologiebedrijven. De baan waar het over gaat, de begin- en eindtijden, pauze voor lunch en avondmaal, werkdagen per week. Ook het aantal werknemers ouder dan 35 wordt vermeld. Dat is belangrijk en controversieel, want het gerucht gaat dat technologiebedrijven werknemers ontslaan zodra ze 35 worden.

Enig voorbehoud nodig

Sixth Tone heeft intussen, op basis van wat de database op dit moment zegt, een analyse gemaakt van 10 grote technologiebedrijven. Daarbij zijn Tencent, Alibaba, Huawei, ByteDance en Baidu, ondernemingen waarover tientallen reacties waren binnengekomen. De meeste respondenten die verklaarden bij die bedrijven te werken, zeiden dat ze de dag rond 10.00 uur begonnen en om 21.00 uur eindigden, met in totaal ongeveer drie uur pauze voor lunch en diner. De meesten geven aan dat ze vijf dagen per week werken, een minderheid meldt zes dagen. Uitgaande van de data zou Pinduoduo de langste werktijden hebben. Respondenten die naar eigen zeggen daar werken geven aan dat ze zes dagen per week werken en pas om 22.30 uur vertrekken. De enquête maakt het voorbehoud dat het niet mogelijk is om de beweringen waterdicht te bevestigen. Pinduoduo heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Anderzijds heeft ook de organisator van de enquête een interview-verzoek afgewezen omdat er ‘nog wat problemen’ zijn die moeten worden opgelost.

De kracht van groepschats

In het kader van de actie is ook een aantal open groepschats gecreëerd op QQ, een app van Tencent. Die chats kennen een beperking van 2.000 leden. Sixth Tone nam deel aan een van die groepschats en stelde vast dat hij het maximale aantal deelnemers aantrok, van wie velen klachten hadden over hun werkomstandigheden. De website geeft het voorbeeld van iemand bij ByteDance die meestal vóór 10.30 uur naar kantoor gaat en vertrekt om 9 uur ‘s avonds vijf dagen per week, al moet hij soms tot 22.00 uur werken. Hij zegt dat er zelfs te weinig tijd is om naar toilet te gaan, dat hij vrienden benijdt die een min of meer normaal leven met de nodige ontspanning hebben. ’Ik heb het gevoel dat mijn leven alleen maar wordt bepaald door werk.’ Een andere werknemer waarschuwt dat overwerk niet alleen slecht is voor de medewerkers maar ook voor het bedrijf zelf. ‘Mensen die 996 moeten werken, nemen hun werk niet meer echt serieus.’

overwerk
logo van de actie op GitHub

‘De strijd gaat door’?

Het overwerkdebat begon in maart 2019 op GitHub met een campagne van kritiek tegen e-commercebedrijven Youzan en JD.com die hun arbeiders onder druk zetten om over te werken. De woede bij velen over overwerk bereikte een hoogtepunt toen een 23-jarige (vrouwelijke) medewerker van e-commerceplatform Pinduoduo plotseling overleed op weg naar huis. De officiële media hebben de kritieken gesteund en veel overgenomen. Rechtbanken hebben uitspraken gedaan om de wettelijke normen voor werkuren en overuren te verduidelijken. Ondertussen hebben technologiebedrijven, waaronder ByteDance, Meituan en een gaming-afdeling van Tencent, maatregelen genomen om overuren en weekendwerk te beperken. Blijkbaar twijfelen veel werknemers van technologiebedrijven aan de duurzaamheid van de oplossing. Volgens Sixth Tone hopen ze dat ‘de regering daadwerkelijk en krachtiger zal proberen de arbeidswet te handhaven’.

Bron: Sixth Tone, gov.cn (website van de regering)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *