Pakistaans restaurant succesvol in Harbin – en verder

Verreweg de meeste artikelen over buitenlandse investering in China betreffen grote multinationals. Dat spreekt op zich vanzelf, omdat de betekenis van die investeringen enorm is voor zowel het moederland van het bedrijf als voor China. Vanuit het oogpunt van het versterken van onderling begrip tussen naties kunnen juist de privé-investeerders meer betekenen.

Het Man-o-salwa restaurant in Harbin; foto Xinhua (disclaimer)

Onopvallend

Genesteld in een onopvallende straat in Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China, heeft het Pakistaanse restaurant Man-O-Salwa ondanks zijn onopvallende locatie snel aan populariteit gewonnen. Het restaurant, hoewel niet bijzonder ruim, is een gezellige en onberispelijk onderhouden eetgelegenheid. Het heeft een indrukwekkende beoordeling van 4.5/5 behaald op China’s populaire app voor klantrecensies, Dazhongdianping.

Gepromoveerd

“Dit is het enige Pakistaanse restaurant in Harbin”, zei de manager van het restaurant, Muhammad Usama, in vloeiend Chinees, terwijl hij de gerechten introduceert. “Ik raad je aan om de kerriekip en traditionele melkthee te proberen.” Het restaurant werd in 2019 opgericht door Muhammad Atif, kort nadat hij een doctoraat aan een universiteit in Harbin behaald had. “Ik besloot in China te blijven en wilde een restaurant openen om Chinese vrienden kennis te laten maken met de authentieke Pakistaanse smaak”, aldus Atif.

Pakistaanse kok

Hij rekruteerde chef-koks en een manager uit Pakistan, waaronder Usama, die eerder als chef-kok had gediend in een vijfsterrenhotel in Pakistan. Sinds de opening heeft het restaurant moeilijke tijden doorgemaakt, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. Atif en Usama hebben echter nooit overwogen om hun bedrijf te sluiten. In plaats daarvan namen ze proactieve stappen, zoals het presenteren van hun gerechten en het verzamelen van feedback van klanten op internetplatforms. “De afgelopen jaren ben ik zelden in mijn geboortestad geweest. Ik ben in Harbin gebleven, zelfs toen er weinig klanten waren”, aldus Usama.

Authentiek

Hij wijst erop dat het restaurant zich inzet voor het leveren van een authentieke Pakistaanse smaak. Ze hebben niet alleen chef-koks uit Pakistan in dienst, maar de meeste van hun ingrediënten worden ook rechtstreeks uit Pakistan geïmporteerd. Momenteel heeft het restaurant vier Pakistaanse medewerkers die in de keuken werken. Volgens het management is het restaurant online enorm populair geworden. Alle tafels zijn in het weekend volgeboekt. Mensen uit naburige steden rond Harbin bezoeken het restaurant en ze vertellen Usama vaak dat ze speciaal naar Harbin zijn gekomen om de Pakistaanse keuken te ervaren.

Uitbreiding

Nu het steeds drukker wordt in het restaurant, is Atif druk bezig met het uitbreiden van het eetgedeelte en het treffen van voorbereidingen om nog een filiaal te openen in de havenstad Ningbo in de Oost-Chinese provincie Zhejiang. “Ik hou van China en ik zal hier zaken blijven doen, waarbij ik de kracht van voedsel gebruik om een brug te slaan voor uitwisseling tussen China en Pakistan”, aldus Atif.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email