Roodharige avatar als leraar Engels

De video-app Call Annie die werkt op basis van ChatGPT is onverwacht populair geworden in China. De roodharige avatar Annie blijkt geschikt als begeleider bij de studie van het Engels. De toegankelijkheid is nog beperkt, maar de app toont wel de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI).

Video van Yuki Zhang op Xiaohongshu Disclaimer

De website Sixthtone geeft het voorbeeld van een laatstejaarsleerling in het lager onderwijs in Shanghai die wekelijks thuis Engels oefent. Dat gebeurt in een Facetime-gesprek met een Amerikaanse roodharige vrouw die Annie heet. Het kind vraagt aan Annie of ze de boeken van Harry Potter kent. Annie antwoordt dat het een bekende reeks fantastische romans is geschreven door J.K. Rowling. Na nog wat verdere uitleg vraagt ze of het kind de boeken heeft gelezen heeft of de films heeft gezien.

Annie blijkt in staat te leren uit vorige conversaties en kan zich aanpassen aan de interesses van de gebruiker. De ouders sporen hun kind aan te praten over Engelse boeken die het gelezen heeft, en Annie stelt nu regelmatig proactief vragen op dit terrein. Volgens de ouders heeft het kind minder stress en faalangst tegenover een app dan tegenover een menselijke leraar.

Annie is een avatar. De app Call Annie genereert inhoud voor de gesprekken van Annie via de AI van ChatGPT. Voor Chinese ouders is de app interessanter dan echte Engelstalige begeleiders. Annie staat immers altijd ter beschikking en is gratis.

Toch kunnen systemen als Call Annie niet volledig wedijveren met menselijke leraars. Leraars begrijpen de problemen van de leerlingen en kunnen ze emotioneel ondersteunen. Mensen zijn ook beter in nuances en in culturele context.

De app is dus vooral interessant voor wie geen toegang heeft tot een echte leraar Engels, of voor wie dat niet kan betalen.

Nieuwe wegen om Engels te leren

Om de hoge druk op Chinese leerlingen te verlichten en de studiekosten te drukken heeft de Chinese overheid in 2021 alle commerciële privé-studiebegeleiding verboden. Ook commerciële bijlessen Engelse taal zijn verboden.

Maar veel ouders denken dat kennis van de Engelse taal een troef is voor de carrière van hun kinderen en zoeken alternatieve methodes voor extra lessen: speciale apps om talen te leren, zelf Engelse les geven, of op de zwarte markt een leraar zoeken.

Toepassingen van AI hebben nieuwe mogelijkheden geopend. Op de Chinese sociale media worden druk tips uitgewisseld hoe men chatbots op basis van AI kan trainen zodat ze als taalleraar functioneren.

Call Annie is in enkele weken onverwacht populair geworden. De app is begin dit jaar gelanceerd door een bedrijf in Silicon Valley. Annie communiceert via Facetime en kan in real time vragen begrijpen en beantwoorden. De basisversie is gratis; wie de premium versie koopt krijgt er onder meer een kant-en-klaar pakket taallessen bij.

Met Chinese AI-chatbots zoals Ernie van Baidu kan men in principe hetzelfde doen. Maar Ernie is getraind in het Chinees en dus minder geschikt voor Engels.

Beperkte toegang

Om Call Annie te gebruiken moeten Chinese ouders wel wat inspanningen leveren. De app werkt enkel op een Apple-Iphone met de laatste versie van iOS, en men heeft een buitenlandse Apple ID nodig.

Er zijn geen cijfers over het aantal Chinese gebruikers van Call Annie. Maar de hashtag #CallAnnie op Xiaohongshu, het equivalent van Instagram, kreeg al 1,3 miljoen bezoekers.

Men vindt er onder meer video’s met tips hoe de app kan gebruikt worden als voorbereiding op de IELTS, de internationale standaardtest voor de kennis van het Engels.
Sixthtone geeft het voorbeeld van een volwassen freelancer in Beijing die Call Annie gebruikt ter voorbereiding op de IELTS. De app bleek in staat de rol van examinator te spelen, mondelinge testvragen te genereren, het resultaat te beoordelen en feedback te geven volgens de IELTS criteria. Eén van die proefexamens werd gepost op Xiaohongshu en kreeg 8.000 likes.

Door de noodzaak van een buitenlandse Apple-ID kan het gebruik van Call Annie in China zich niet breed verspreiden. Maar de app demonstreert overtuigend de mogelijkheden van AI-chatbots. Meer toegankelijke alternatieven zullen niet lang op zich laten wachten.

Bron: Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email