Palestina en China worden strategische partners

Tijdens het bezoek van de Palestijnse president Abbas werden de betrekkingen tussen Palestina en China opgetild tot een strategisch partnerschap. Xi Jinping maakte een voorstel in 3 punten bekend om het Palestijns probleem op te lossen.

De presidenten Abbas en Xi Jinping Foito Xinhua Disclaimer

Tijdens het vierdaags verblijf van de Palestijnse president Abbas aan China hebben beide landen hun relaties verhoogd tot een strategisch partnerschap. China was een van de eerste landen die de PLO erkende en de Palestijnse staat zo merkte Xi Jinping op. Hij herinnerde ook dat China sinds de diplomatieke betrekkingen in 1988 hielp bij de economische ontwikkeling en de verbetering van de levensvoorwaarden van de bevolking. Zo werd het onder meer  geholpen bij 40 bouwprojecten van scholen en wegen.

In een gemeenschappelijke mededeling zegt Palestina de één China politiek te steunen en buitenlandse bemoeienis in interne zaken zoals Hongkong en Xinjiang te veroordelen. China steunt Palestina in het volwaardig UN-lid te worden en in het hervatten van de vredesgesprekken met Israel op basis van het principe van ‘land voor vrede’, relevante VN-resoluties en de ‘tweestaten oplossing’ zodat vreedzame coëxistentie tussen Palestina en Israël kan bereikt. De twee partijen beloofden actief onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomsten te bevorderen en uitwisselingen over cultuur, onderwijs en media te verbeteren


3 punten voorstel


Xi Jinping deed een voorstel in drie punten om het Palestijns probleem op te lossen. Ten eerste bestaat de fundamentele oplossing in de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina die volledige soevereiniteit geniet op basis van de grenzen van 1967 en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Ten tweede moet worden voldaan aan de economische behoeften en de levensbehoeften van Palestina. Ten derde is het belangrijk om de goede richting van de vredesbesprekingen te volgen. Er moet een grootschalige, meer gezaghebbende en invloedrijke internationale vredesconferentie worden bijeengeroepen om de voorwaarden te scheppen voor de hervatting van de vredesbesprekingen en tastbare inspanningen te leveren om Palestina en Israël te helpen leven. in vrede, zei Xi.

Voormalig speciaal gezant van de Chinese regering voor Midden-Oostenkwesties Wu Sike merkte woensdag op dat China bij het bemiddelen in het conflict niet alleen vanuit een bilateraal perspectief denkt, maar ook zorgt voor duurzame stabiliteit in de regio en handelt vanuit internationaal recht. De rol en inspanningen van China worden erkend, gezien uit een recente peiling bleek dat 80 procent van de Palestijnen Chinese aanbiedingen om te bemiddelen in het Palestijns-Israëlische conflict verwelkomt, terwijl de VS als de minst gunstige optie wordt gezien.

Ondervoorzitter Li Weijian van de Chinese Association of Middle East Studies vertelde de Global Times dat de bemiddeling van China niet tot doel heeft het probleem onmiddellijk op te lossen, aangezien het veel diepgaander en gecompliceerder is dan dat tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het onmiddellijke doel is om het onderwerp weer onder de aandacht te brengen, de spanningen te de-escaleren en vijandelijkheden te beëindigen om de hervatting van vredesbesprekingen die sinds 2014 zijn vastgelopen, te bevorderen.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email