Vijfjarenplan Shenzhen is ambitieus

Het vijfjarenplan van Shenzhen wil dat de stad uitgroeit tot de kernmotor van het gebied rond de Grote Baai. De economie zou op 5 jaar tijd moeten groeien van 2800 miljard naar 4000 miljard yuan. Vooral door innovatie gedreven ontwikkeling zou dit verwezenlijkt moeten worden.

Shenzhen is al de welvarendste  stad in Zuid-Guangdong maar door het nieuwe veertiende vijfjarenplan hoopt de stad uit te groeien tot de kernmotor van het gebied rond de Grote Baai. Het vijfjarenplan verwacht dat de economie groeit van 2800 miljard yuan nu tot 4000 miljard in 2025. Dit komt neer op een brp per hoofd van 215.000 yuan ($ 33.620) in 2025 terwijl Hongkong vorig jaar $ 45.176 per hoofd realiseerde.

De blauwdruk van 130 bladzijden stelt een strategie van technologisch zelf bedruipen voorop zodat Shenzhen de voorhoede wordt in door innovatie gedreven ontwikkeling.  De stad zal zich volgens het plan vooral toeleggen op halfgeleiders, bio-geneeskunde, groene auto’s en de digitale economie. Shenzhen plant gedurende het nieuwe vijfjarenplan 700 miljard yuan te investeren in hightech onderzoek & ontwikkeling. 100 km² nijverheidszones zullen geüpgraded worden en nog 100 km² nijverheidsgrond zal worden vernieuwd. Laagwaardige nijverheden moeten plaats maken voor hightech. Chipbouwer SMIC heeft al beloofd om $ 2,35 miljard te zullen investeren in een nieuwe fabriek. Eigenlijk telt Shenzhen al 14.000 hightech firma’s.

Terwijl Shenzhen zeker wil vooruitgaan in artificiële intelligentie en kwantum computing zullen ook inspanningen worden geleverd opdat het aandeel van financiële diensten tegen 2025 15% van het stedelijk brp zou bedragen. Hongkongs financiële diensten leveren zelfs één vijfde van het brp. De hoofdluchthaven van Shenzhen zou tegen 2025 70 miljoen passagiers aan moeten kunnen terwijl de haven van Shenzhen 33 miljoen containers zou omslaan. In een poging om het huisvestingsprobleem aan te pakken zal Shenzhen de volgende 5 jaar 280.000 woningen bouwen. Ook zal meer geïnvesteerd in ziekenhuizen en peutertuinen.

scmp.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *