Parlement bespreekt wet op internet

Gedurende de tweemaandelijkse bijeenkomst van het Vast Comité van het Nationale Volkscongres (het Chinese parlement) worden verschillende wetsontwerpen besproken, waaronder regels betreffende het internet die veel discussie veroorzaken.
Een wetsvoorstel voorziet dat internetgebruikers hun echte identiteit zullen moeten bekend maken aan de internet providers of telecom operators. Daarover is bij het publiek en in het parlement veel debat. Weibo, de Chinese twitter, vraagt al sinds maart 2011 aan gebruikers hun echte naam of telefoonnummer. Op het scherm is alleen de schuilnaam zichtbaar. Het wetsontwerp verscherpt ook de bescherming van privégegevens. Het illegaal verhandelen van persoonsgegevens wordt verboden. Internet providers en overheidsinstellingen die over persoonsgegevens beschikken, worden strenger gereglementeerd. Het is nog niet duidelijk of het ontwerp deze keer al goedgekeurd wordt en hoe het er uiteindelijk zal uitzien. In buitenlandse media, waaronder gisteren nog de VRT radio, wordt het wetsontwerp omschreven als een versterking van de internetcontrole; toch is het bijhouden van de identiteit en telefoonnummer van de gebruiker ook bij ons de gewone praktijk van populaire sites zoals Google en Facebook.
Een ander ontwerp behandelt de beroepsorganisaties van vrije beroepen en van bedrijven. Die krijgen een groeiende rol in het uitvoeren van administratieve taken. De provincie Guangdong hevelt op proefbasis 25 nationale onderzoek- en goedkeuringsprocedures over van de overheid naar beroepsorganisaties. 15 daarvan betreffen procedures van schorsing. De achterliggende idee is dat de regering zich niet moet moeien met wat de sociale organisaties zelf beter kunnen, en enkel voor algemene supervisie moet zorgen. De nieuwe regels vereisen wel dat de beroepsorganisaties hun eigen werking verbeteren en waarborgen dat ze onafhankelijk zijn en op dat vlak blijft nog werk te doen. Het is sinds 2001 al de zesde poging om nutteloze inmenging van de overheid in kleine bedrijven, met bijhorend machtsmisbruik en corruptie, terug te dringen.Tijdens die periode zijn al zowat 2.500 administratieve procedures afgeschaft of aangepast, bijna 70% van het totaal. (bron: cntv)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Parlement bespreekt wet op internet

  1. boowser
    28 december 2012 at 19:10

    “In buitenlandse media, waaronder gisteren nog de VRT radio, wordt het wetsontwerp omschreven als een versterking van de internetcontrole”: ik denk dat de buitenlandse media hier gelijk in hebben. Vooral gezien het vervolg van de zin:
    “toch is het bijhouden van de identiteit en telefoonnummer van de gebruiker ook bij ons de gewone praktijk van populaire sites zoals Google en Facebook.” ik zou denken dat als deze sites zich al houden aan de regels van de Chinese overheid, waarom zijn ze dan verboden en geblokkeerd? Ze doen blijkbaar precies wat de overheid wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar