Partij maakt nieuwe blauwdruk voor cultuur

De Communistische Partij van China hield zijn zesde plenum van het Centraal Comité sinds het vorige congres, deze keer verrassend niet over de economie maar over de culturele ontwikkeling van China. Het is 15 jaar geleden dat cultuur nog op het menu stond. Het plenum bespreekt traditioneel de meest dringende taak waar men voor staat. Een ontwerprapport over cultuur circuleerde al een tijdje binnen de Partij en einde september kwam het Politiek Bureau bijeen om er op basis van de binnengelopen opmerkingen de laatste hand aan te leggen.

Confucius Instituut in Cairo


Het officiële communiqué heeft het zowel over het vergroten van China’s culturele invloed in het buitenland als over het versterken van de socialistische principes in het binnenland. Het algemene streefdoel is: ‘een sterke socialistische natie bouwen door middel van de cultuur’ ; daarvoor zijn algemene richtlijnen vastgelegd, die nu verder moeten uitgewerkt worden. Het communiqué na het plenum geeft nog minder dan bij vorige voltallige vergaderingen concrete details.

Men gaat ervan uit dat de uitbouw van een socialistische cultuur belangrijker wordt naarmate de maatschappij welvarender wordt, en achtergebleven is bij de economische ontwikkeling.  Internationaal moet China de culturele erkenning krijgt die past bij een economisch en politiek belangrijke natie. Het nieuwe programma sluit aan bij het reeds in 2009 gelanceerde project voor ‘culturele verjonging’.  Vorig jaar namen de investeringen in de ‘culturele sector’ reeds toe met 22,2% tot zowat 160 miljard yuan.
De snelle economische vooruitgang van China maakt de Chinezen mondiger om te reageren op mistoestanden zoals grote inkomensongelijkheid, corruptie en andere negatieve aspecten van de snelle evolutie zoals verloedering van de morele waarden. De leiding van de Partij wil daarom  de ‘socialistische basiswaarden’ in de maatschappij beter verankeren.
Verder wil men de Chinese culturele identiteit versterken en die beter uitdragen in het buitenland.
Naast cultuur is er ook aandacht voor de ‘culturele sector ’ (film, media,…) waarvan men verwacht dat hij een belangrijke bijdrage aan de nationale economie en de maatschappij  levert.
Het communiqué bevat ook de ietwat bizarre term ‘culturele veiligheid’. Wat dit concreet betekent wordt niet uitgelegd, maar een link naar de media ligt voor de hand. De voorbije jaren heeft het internet bijvoorbeeld met meer dan 500 miljoen surfers veel invloed gewonnen en dat is een positieve evolutie volgens de autoriteiten. Maar er waren ook nefaste neveneffecten: zo zouden de dodelijke rellen in 2009 in Urumqi via het internet vanuit het buitenland opgestookt zijn met valse geruchten over pogroms, werd er via het internet ook weer hoofdzakelijk vanuit het buitenland geprobeerd een ‘Chinese lente’ te simuleren, en zijn er sensationele kwakkels verspreid die tot grootschalige paniekreacties leidden, bijvoorbeeld over de Japanse kernstraling. De overheid danst hier op de slappe koord: enerzijds wil men meer transparantie van de maatschappij, meer inbreng van de bevolking, en het gebruik van de laatste nieuwe technologieën aanmoedigen; maar daartegenover wil men ook de inhoud van het internet ‘gezond’ houden en verhinderen dat er langs daar grootschalige onrust zou uitbreken.
Het Centraal Comité heeft ook besloten om volgend jaar in de herfst het 18° partijcongres samen te roepen. Dat wordt het congres van de aflossing van de wacht. Zekerheden zijn dat Hu Jintao als partijsecretaris wordt vervangen door Xi Jinping en dat Li Keqiang de fakkel van Wen Jiabao overneemt als eerste minister. Andere kanshebbers voor een zetel in het permanent comité van het Politiek Bureau die worden genoemd zijn Liu Yandong als vrouw, de “linkse” Bo Xiliai, de “liberaal” Wang Yang, partijsecretaris van Shanghai Yu Zhengsheng, Wang Qishan….
(bron Xinhua, Wen Wei Po, AP)
Zie ook discussie-uitzending Dialogue (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *