Partnerschap EU-China neemt vastere vorm aan

Op de 19-de top tussen de EU en China vrijdag te Brussel bleek duidelijk dat beide partijen vasthouden aan de strijd tegen de klimaatwissel. Er werden heel wat wederzijdse akkoorden afgesloten zoals over de zijderoutes, technologie, energie tot en met de organisatie in 2018 van een toeristisch jaar.

Het was de beurt aan Brussel om gastheer te zijn op de 19de top tussen de VRC en de EU. Van beide kanten waren ministers en commissarissen aanwezig met Commissievoorzitter Juncker, Raadsvoorzitter Tusk en premier Li Keqiang.
De Chinese premier kwam uit Duitsland waar hij samen met premier Merkel beloofde zich te houden aan de in Parijs aangegane klimaat verbintenissen. Op de gemeenschappelijke persconferentie na de top zei Commissievoorzitter Juncker blij te zijn dat China begrip heeft voor het feit dat Europa zich ongelukkig voelt over de Amerikaanse beslissing (om uit het akkoord te stappen). De EU en de Chinese leiders zullen in het najaar met Canada op ministerieel vlak samen komen om de doorvoering van het akkoord te versnellen evenals de overgang naar schone energie.

Overeenkomsten

*Vrijdagmorgen werd tussen Commissaris voor Klimaat en Energie Miguel Arias Cañete en vicevoorzitter Nur Bekri van de Nationale Commissie voor de Ontwikkeling en Hervormingen een dialoog op hoog niveau gehouden over energie. Beiden tekenden het Work Plan 2017-2018 of the Technical Implementation of the EU-China Roadmap on Energy Cooperation waarvan de roadmap uit juni 2016 dateert en zeer brede domeinen aangepakt worden zoals de energie regulering , de nucleaire veiligheid en de integratie van duurzame energie in het elektriciteitsnetwerk.
*In de marge van de top werd ook de twaalfde EU-China Business Summit gehouden. Terwijl voorzitter Juncker applaudisseerde voor de Chinese hervormingen, liet Commissaris Malmström een kritischer geluid horen. Ze drong aan op toegang tot vrije en onafhankelijke informatie, communicatie en discussie. Ze noemde ‘dit een fundamenteel recht ook tijdens het internettijdperk. Beperkingen hierop hebben een weerslag op het dagelijks leven maar ook het zakenklimaat’.
*De Europese Commissaris Margrethe Vestager die instaat voor de concurrentiepolitiek tekende samen met voorzitter He Lifeng van de Nationale Commissie voor de Ontwikkeling en Hervormingen een MoU om een dialoog te starten over de controle van de staatshulp. Vanuit Europa wordt vaak opgeworpen dat Chinees succes vaak het resultaat is van ‘onfaire staatshulp’. Hierover volgt meer duidelijkheid.
*Het Europees Investeringsfonds dat deel uitmaakt van de European Investment Bank Group heeft een MoU ondertekend met het Chinese Zilverfonds om samen te participeren in privé aandelen en durfkapitaal dat hoofdzakelijk investeert in EU- KMO’s/MKBs. Van de totale overeengekomen som van 500 miljoen euro brengen beide kanten de helft  in. De investeringen gebeuren door Silk Ventures.
*Ook de tweede vergadering van het EU-China Connectivity Platform maakte vooruitgang. Er bestaat al een lijst van 12 prioritaire projecten waarvan 2 in Italië en het leeuwenaandeel in Oost-Europa. De Europese commissaris voor Economische en Financiële zaken Pierre Moscovici en de Chinese minister voor douane tekenden een Strategic Framework for Customs Cooperation for the years 2018 – 2020. Commissaris Malmström en de Chinese minister van Handel Zhong Shan tekenden belangrijke documenten over de bescherming en het handhaven van de intellectuele eigendomsrechten en de (Europese en Chinese) geografische aanduidingen. De nieuwe fase loopt van 1 september 2017 tot 2021`.

Innovatie

Deelnemers aan innovatiedialoog


Op het vlak van onderzoek en innovatie waren beide partijen het eens om hun samenwerking op te voeren met een reeks nieuwe initiatieven. Deze hebben o.a. betrekking op voedsel, landbouw & biotechnologie, milieu, duurzame stadsontwikkeling, transport en meer groene luchtvaart,  biotechnologie voor het milieu en voor de menselijke gezondheid.
De derde EU-China Innovation Cooperation Dialogue werd zowel voorgezeten door commissaris Carlos Moedas en door minister van Wetenschap & Technologie Wan Gang.  Ze waren het eens om het co-funding mechanisme voor onderzoek & ontwikkeling door te zetten tijdens de periode 2018-2020. Het  Joint Research Centre onder de verantwoordelijkheid van commissaris voor Onderwijs Tibor Navracsics heeft met de Chinese Academy of Sciences een langdurig akkoord afgesloten op het gebied van remote sensing en het observeren van de aarde. Doel is om tot betere samenwerking te komen qua luchtkwaliteit, hernieuwbare energie, digitale economie, regionale innovatiepolitiek en slimme specialisatie.

‘Vruchtbaar’

De persconferentie


Voor volgend jaar wordt een EU-China toeristisch jaar voorbereid. Vorig jaar verbleven meer dan 10 miljoen Chinezen in Europa. Naar verluidt trekken de Chinezen minder naar de klassieke toppers als Frankrijk en Duitsland en dit ten voordele van bestemmingen in Oost-Europa als Praag. China gaat akkoord met dat de EU in 15 bijkomende Chinese steden visacentra mag openen. Er komt ook een dialoogmechanisme voor wettelijke zaken. Premier Li Keqiang kreeg van de EU een positief onthaal op zijn voorstel om gezamenlijk derde markten te betreden. Ook werd nog van gedachten gewisseld over de Iraanse nucleaire kwestie, het Midden-Oosten, Afghanistan en nog andere regionale problemen.
Raadsvoorzitter Tusk noemde de top ‘de meest vruchtbare en de meest belovende’. Commissievoorzitter Juncker zei dat beide partijen hun verschillen over de Chinese overcapaciteit aan ijzer en staal en het meningsverschil over de marktstatus konden verminderen, hoewel geen consensus kon worden bereikt. Li Keqiang gaf toe problemen gevonden te hebben op het vlak van mogelijkheden voor buitenlandse investeerders in China, maar aan deze problemen wordt nog gewerkt, aldus nog de Chinese premier. Naar verluidt zou China enkele uren gewacht hebben met het ondertekenen van het slotcommuniqué omdat het hoopte minstens een verwijzing te vinden voor de erkenning als markteconomie, maar de EU hield het been stijf. Bijgevolg kwam er ook geen toegeving van China over de afbouw van staalcapaciteit.

België

Geely voorzitter Li Shufu, premier Li en premier Michel testen het nieuwste Volvoconcept XC40 uit die in Gent zal worden gebouwd en waarin 200 miljoen wordt geinvesteerd


Li Keqiang voerde gisteren ook gesprekken met de Belgische premier Michel. Met België werden in Hertoginnedal verschillende protocolakkoorden getekend. Daarbij behoren enkelen over de havens van Zeebrugge en Antwerpen en een met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).  Deze laatste betreft de regels voor hygiëne en quarantaine van Belgisch vee dat naar China uitgevoerd wordt. Telecomoperator Telenet sloot een strategisch partnerschap met de Chinese groep ZTE voor de ontwikkeling van 5G. Volgens Xinhua beloofde Michel Li bij de EU aan te dringen op het naleven van de WTO verplichting (ter erkenning van China als markteconomie). Premier Li had gisteren ook een gesprek met koning Filip.
Bronnen: RAPID, China Daily, Xinhua , SCMP, Knack, DS, Al Jazeera
Zie ook CGTV over de ondertekening van de diverse akkoorden
Lees hierover ook: Goede vooruitzichten voor EU-China top

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar