Pilootproject: publiek maken van huizen van politici een succes

Na één maand pilootproject in de stad Xiangxiang blijkt het verplicht openbaar maken van de huizen van politici een succes. Nu zijn er in totaal in China vier steden die vragen aan politici hun bezittingen bekend te maken.

Xiangxiang verantwoordelijken

Xiangxiang verantwoordelijken


Xiangxiang is een kantonstad van 900.000 inwoners onder het bestuur van Xiangtan in de provincie Hunan. Vorige maand besliste het lokaal bestuur om de vastgoedbezittingen van alle politici bekend te maken. Op de website van het bestuur werden dan ook de details verstrekt van de huisvesting bij de 60 officials, informatie die gecontroleerd werd door inspecteurs.  Allen behalve één hadden een eigen huisvesting, 51 personen hadden één appartement, 16 hadden er twee en één had er drie. Partijleider Li Shihong had het kleinste met 86 m², terwijl het gemiddelde 120 m² overtrof. De reactie van het publiek ondersteunt het openbaar maken, zij het dat gevraagd wordt ook de huizen van de kinderen erbij te voegen. Corrupte politici plaatsen hun huizen veelal onder naam van de kinderen. Een andere internetreactie vraagt zich af waarom een kaderlid in 2004 een vloer kon kopen duidelijk onder de marktprijs.
De drie andere steden die vereisen dat kaderleden hun bezittingen openbaar maken, zijn Altay in AR Xinjiang, Cixi in Zhejiang en Liuyang, ook in Hunan. Hier wordt gevraagd dat lokale kaderleden zowel hun persoonlijk inkomen, huisvesting, werk en opvoeding van hun echtgenote en kinderen publiek maken. Kritiek heeft hier betrekking op het feit dat enkel lokale (midden)kaderledendeze plicht opgelegd werd, maar niet de hoogste kaderleden.
Bij illustratie: Xiangxiang kwam in het nieuws doordat de stad de verjaardag vierde van Hunans eerste dorps- en stadsbank die opgericht werd op model van de Grameen Bank in Bangladesh.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *