Piraeus wordt tweede containerhaven in Middellandse zee

De haven van Piraeus die in handen is van COSCO heeft vorig jaar met een volume van 4,9 miljoen containers 18% meer overgeslagen. Daardoor wordt het de tweede grootste containerhaven in de Middellandse zee na Valencia.

Zoals bekend wordt de Piraeus Port Authority gecontroleerd door het Chinese COSCO. De Griekse haven behandelde vorig jaar 4,9 miljoen containers en dit is 18,4% meer in vergelijking met 2017. Daardoor wordt Piraeus de tweede grootste haven in de Middellandse zee na Valencia. Meer specifiek behandelden de grotere pieren twee en drie 4,41 miljoen containers tegen 3,69 miljoen in 2017. Het volume van de kleinere pier steeg van 454.000 tot 499.000 containers en zou dit jaar door het half miljoen breken.

Breder bekeken is Piraeus dus nu de tweede containerhaven in de Middellandse zee, de zevende in Europa en de 37-ste wereldwijd. In 2016 stond Piraeus nog op de 44-ste plaats in de wereld. Naar verluidt groeit de Griekse haven nu twee maal zo snel als zijn twee voornaamste concurrenten Valencia en Algeciras. Teken aan de wand is dat de haven de afgelopen week het 400 meter lange Cosco Shipping Nebula verwelkomde. Dit schip kan in totaal 21.237 containers vervoeren.

De haven zag ook het aantal cruiseschepen dat Piraeus aandoet, verhogen. Voor dit jaar verwacht de havenautoriteit een toename van 425 schepen in 2018 tot 605 of plus 15,8%. Het aantal schepen dat Piraeus als thuishaven heeft, steeg van 257 in 2018 tot 372 nu of plus 44%. COSCO is nog bezig met verbeteringen aan te brengen, maar het doel is de haven om te vormen tot een belangrijk knooppunt voor zowel reizen als handel tussen Azië en Oost-Europa. De bouw van hotels wacht nog op een vergunning. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht van een directe vlucht tussen China en Griekenland.

https://news.gtp.gr,.awesomegreece.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *