‘Playbooks’ voor veilige Winterspelen Beijing 2022

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Playbooks gepubliceerd voor de Winterspelen en Paralympische Winterspelen van Beijing 2022. Het zijn handboeken met de regels die bij de Spelen in 2022 zullen gelden voor atleten, officials en journalisten.

Playbooks
afbeelding Xinhua

Deze Playbooks zijn samengesteld door het Organisatiecomité van Beijing (het Beijing 2022 Organizing Committee, of BOCOG) in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Paralympisch Comité. Het doel is ervoor te zorgen dat, nu de COVID-19 pandemie nog steeds woedt, alle deelnemers en betrokkenen en de Chinese bevolking veilig en gezond blijven. Het nieuwsbureau Xinhua heeft acht kernpunten op een rij gezet.

1. Twee gidsen voor gezonde en succesvolle Spelen

Er is een versie voor atleten en hun officiële begeleiders, en een voor alle andere betrokkenen. Dat wil zeggen: de Internationale Federaties, de marketing partners, werknemers, mediatechnici, pers, en de zogeheten ‘olympische en paralympische familie’, m.a.w. de officials.

2. Vaccinatie

Deelnemers worden geacht volledig gevaccineerd te zijn volgens de voorschriften van hun land van verblijf, ten minste 14 dagen voor hun vertrek naar China. Een uitzondering geldt alleen voor diegenen die niet in aanmerking komen voor volledige vaccinatie vanwege een bewezen recente infectie. Al wie niet volledig is gevaccineerd, moet normaal gesproken 21 dagen in quarantaine bij aankomst in Beijing. Voor atleten en teamofficials kunnen alleen uitzonderingen worden toegestaan per geval op basis van medische redenen, zo heeft Wang Quanyi, plaatsvervangend directeur van de Gezondheidsdienst van het BOCOG laten weten.

3. Gesloten systeem

Tijdens het gehele verblijf van de deelnemers aan de Spelen in China zullen zij binnen een groot gesloten systeem moeten blijven. Binnen die grote bubbel mogen deelnemers aan de Spelen die naar Beijing reizen (en huishoudelijk personeel dat regelmatig contact heeft met andere deelnemers aan de Spelen) alleen in speciale voertuigen circuleren tussen toegestane bestemmingen (zoals locaties van de Spelen, accommodatie en eetgelegenheden).

‘Het gesloten systeem zal geen beperking inhouden voor de gratis activiteiten van deelnemers, en we zullen lokale gerechten en recreatieve voorzieningen in de ‘bubbel’ bieden”, zei Huang Chun, van het Bureau voor preventie van de pandemie bij het BOCOG. Binnen het gesloten systeem, zullen de hotels roomservice en verschillende soorten voedsel aanbieden met verschillende prijsniveaus, om mogelijke financiële lasten door hoge prijzen te vermijden. De hotels in de bubbel zullen in noodgevallen ook afhaalmaaltijden aanbieden van buiten.

4. Dagelijkse tests en maskers

Om de verspreiding van COVID-19 beter te voorkomen en te beheersen, moet elke deelnemer binnen het gesloten systeem dagelijks screeningstests voor COVID-19 ondergaan en een gezichtsmasker (KN95, N95, FFP2 of gelijkwaardige norm) dragen tijdens de Spelen.

‘Het principe is: iedereen beschermen tegen besmetting’, zegt Xu Zhen, een onderzoeker van het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie. Er zullen 24/7 specifieke locaties beschikbaar ook bij de accommodatie van de deelnemers, waar medisch personeel uitstrijkjes van de keel zal nemen. ‘Zo zullen personen die het COVID-19-virus hebben, zo vroeg mogelijk worden geïdentificeerd’, voegde Xu eraan toe. Deze strikte protocollen moeten ervoor zorgen dat iedereen op de Spelen de beste prestaties kan leveren en haar/zijn werk kan doen.

5. Noodplan

Welke procedures zijn er voor personen bij wie een bevestigd positief testresultaat wordt gevonden? Wie symptomen heeft zal worden overgebracht naar een speciaal ziekenhuis voor behandeling, en de asymptomatische personen zal worden gevraagd zich te isoleren in een speciaal quarantainehotel of in haar of zijn accommodatie.

6. Complete verantwoordelijkheid

Het Playbook eist ook dat de deelnemers aan de Spelen hun gezondheid en hun temperatuur gedurende 14 dagen na het verlaten van China blijven controleren. Zodra er in die periode een positief geval wordt gevonden is de delegatie waar de deelnemer bij hoorde verplicht om de Chinese gezondheidsdienst op de hoogte te brengen.

7. de Paralympische Spelen

Ook voor die Spelen gelden de Playbooks, maar er wordt natuurlijk rekening gehouden met de beperkingen van de atleten. Zo mogen zij uiteraard hun masker afnemen als zij met liplezen communiceren. Positief geteste paralympiërs krijgen begeleiders, bezoek en geestelijke bijstand in het ziekenhuis of het quarantainehotel, door Engelstaligen.

8. Playbook 2.0

Al heel gauw komt er een tweede versie van het Playbook. Dat zal de deelnemers aan de Spelen info geven over wat ze vóór de Spelen moeten doen. De auteurs zullen het Playbook verder verfijnen en aanvullen op basis van de wereldwijde situatie en de evolutie in het beleid dat de betrokken landen tegen COVID-ontwikkelen.

Bronnen: Xinhua, IOC, ANP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *