China begint met vaccinatie van jonge kinderen

China is begonnen met kinderen van 3 tot 11 jaar te vaccineren tegen Covid-19. Volwassenen zullen een booster vaccin krijgen. Het doel is nog altijd groepsimmuniteit door algemene vaccinatie te bereiken.

De vaccinatiecampagne voor kinderen tussen 3 en 11 jaar ging vorige week van start, nadat een nieuwe mini-uitbraak zich verspreidde over bijna een derde van de Chinese provincies. In vier provincies wordt al gevaccineerd en in twee andere liggen de plannen klaar voor de volgende dagen. De campagne zal naar heel het land uitgebreid worden.

In Hainan kunnen ouders kunnen zich met hun kinderen aanmelden in de vaccinatiecentra. In Zhejiang gebeurt de vaccinatie via de scholen.

Nuttig en niet schadelijk

China gaat over tot het vaccineren van deze jonge kinderen omdat de scholen plaatsen zijn waar veel mensen samen verblijven en het risico op besmetting of doorgeven van besmetting er groot is. De vorige mini-uitbraak, in september in Fujian kwam aan het licht in een lagere school maar had zich intussen al van daaruit verspreid naar families, andere scholen en bedrijven. Veertig procent van de besmettingen kwam voor bij kinderen onder 12 jaar.

De kinderen zullen met een tussenpoos van minstens drie weken twee dosissen Chinese vaccins krijgen. De reeds goedgekeurde Chinese vaccins zijn geïnactiveerde vaccins. Men heeft al veel ervaring met het toedienen van dergelijke vaccins aan kinderen, en experts verwachten geen negatieve bijverschijnselen. De vaccins op basis van gerecombineerd eiwit, die er binnenkort op de markt komen, zijn nog veiliger; ze vallen in dezelfde categorie als de vaccins tegen geelzucht die kinderen nu binnen 24 uur na hun geboorte krijgen.

De regering heeft ook beslist dat vanaf nu iedereen boven 18 jaar een booster vaccin kan krijgen zes maanden nadat men volledig ingeënt werd.

Drie kwart van de Chinese bevolking is al volledig gevaccineerd. Bij de jongeren tussen 12 en 17 bedraagt de vaccinatiegraad zelfs 91%. De regering hoopt rond het einde van dit jaar groepsimmuniteit door vaccinatie te bereiken.

Maatregelen tegen nieuwe mini-uitbraak

De nieuwe mini-uitbraak is begonnen in de hoofdstad Lanzhou van de provincie Gansu. Er waren 30 besmettingen op vijf dagen. Sinds zondag zijn alle toeristische attracties in de provincie gesloten. Toeristen mogen pas naar huis na twee negatieve testen. Alle grote bijeenkomsten en feesten zijn er afgelast, maar de horeca en de koopcentra blijven open.

Op dit ogenblik is het grootste aantal besmettingen in het arrondissement Ejina in Binnen-Mongolië. Daar waren er dinsdag 26 en in totaal al 84. Dinsdag is daar de vijfde algemene testronde begonnen. Maandag is aan de hele bevolking – ongeveer 32.000 personen- gevraagd thuis in quarantaine te gaan. De secretaris van de plaatselijke partijafdeling is ontslagen wegens onvoldoende voorzorgsmaatregelen.

In heel het land zijn twee rode en 14 oranje risicozones afgebakend. De rode zones zijn het Changping district van Beijing en de provincie Binnen-Mongolië. Personen die vanuit rode of oranje zones naar elders reizen worden verzocht in quarantaine te gaan en krijgen geen toegang tot openbare plaatsen.

Bronnen: Global Times, Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *