PMI-cijfers: economie breidt weer uit

Zowel uit de officiële PMI cijfers als uit berichten van Caixin blijkt dat de Chinese economie terug aan expansie toe is. Het Caixin PMI voor de diensten scoorde in mei 55 zelfs het hoogste sinds 2010 terwijl dit cijfer in april maar 44,4 bedroeg. De werkgelegenheid blijft een probleem.

De officiële Purchasing Managers Index PMI in het maakwerk nam in mei wat af van 50,8 in april tot 50,6 in mei. Een cijfer boven 50 betekent dat de economie uitbreidt. Van de onderzochte maakwerk bedrijven zagen 81,2% de werking van hun handel tot 80% hernemen, aldus cijfers van het National Bureau of Statistics. In 12 van de 21 onderzochte sectoren namen de binnenlandse bestellingen toe. De sub index voor de zakelijke verwachtingen sprong met 3,9% vooruit tot 57,9 wat wijst op een verbeterd vertrouwen in het maakwerk.

Het officiële PMI cijfer voor de niet verwerkende sector steeg lichtjes, namelijk van 53,2 in april tot 53,6 in mei. De sub index in de bouwsector steeg met 1,1 tot 60,8 terwijl de diensten in vergelijking met april toenamen met 0,2. Het Caixin PMI voor de diensten dat meer gebaseerd is op KMOs/MKBs steeg echter tot 55, een hoogterecord dat 10 jaar niet meer werd bereikt. Het mei cijfer ligt daarmee 10,6 punten hoger dan in april. Het houdt ook een eerste uitbreiding in sinds februari. Probleem is echter dat het cijfer voor nieuwe buitenlandse bestellingen nog onder 50 ligt, dus dat deze bestellingen afnemen. Het Caixin PMI in het maakwerk steeg ook tot 50,7 zodat de het gecombineerde PMI cijfer in mei 54,5 bereikte, het hoogste cijfer sinds februari 2011. Niettemin verdwijnen banen in de privésector en zou de werkloosheid tijdens K2 18% kunnen bereiken, vreest Wang Zhe van Caixin Insight Group. De privébedrijven reageren immers zeer behoedzaam vooraleer iemand aan te nemen.

Barman performance tijdens nachtelijk festival

De regering wil bijgevolg prioriteit verlenen aan het opvoeren van de werkgelegenheid. Een aantal steden waarbij Zhengzhou, Changsha en Qingdao hebben hun regelgeving voor straatventers versoepeld. Premier Li Keqiang vermeldde op zijn persconferentie van 28 mei dat een stad uit de westelijke regio 36.000 mobiele kraampjes heeft opgezet waardoor op slag 100.000 nieuwe banen werden geschapen. Voorts kijkt het land uit naar het 618-koopfestival dat na Vrijgezellen dag op 11.11 het grootste shopping festival is. De megabedrijven steken elkaar de loef af met kortingsbonnen: Tmall heeft er voor 4 miljard yuan uitgevaardigd. De stad Shanghai lanceert op 6 juni een nachtelijk festival om dus nachtzaken te stimuleren.

China daily, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *