PMI diensten in sterke expansie

Het offciële PMI cijfer voor de diensten steeg in februari tot 56,3  terwijl het maakwerk PMI groeide tot 52. De tendens van het officiële PMI wordt bevestigd door het Caixin cijfer.

Disclaimer

De officiele purchasing managers’ index (PMI) voor het niet-maakwerk steeg van 54,4 in januari tot 56,3 in februari, aldus de cijfers van het National Bureau of Statistics. De grens tussen contractie en expansie ligt op 50.  Vooral na het Lentefestival hernamen de zaken. De subindexen voor weg- en luchttransport, post en accommodatie stegen zelfs boven 60 uit, overigens net zoals de bouw. De subindex voor nieuwe bestellingen groeide met  3,3 punt tot 55,8.  Uit de februari gegevens blijkt ook dat het PMI cijfer voor het maakwerk van 50 in januari steeg naar 52,6.

De trend van de officiële cijfers worden bevestigd door het Caixin/S&P PMI waar de diensten stegen tot 55 in februari. Dit is de sterkste stijging sinds april 2021. Firma’s namen voor het eerst sinds 4 maanden nieuw personeel in dienst. Het Caixin samengestelde PMI met diensten én maakwerk nam toe tot 54,2 in februari.

HR Minister Wang Xiaoping vond de banenmarkt beter dan verwacht en minister voor handel Wang Wentao wees op de duidelijke heropleving van het verbruik. Kortom het optimisme is groot om dit jaar weer een ambitieus groeicijfer voorop te stellen. Naar verluidt zou weer 5% groei nagestreefd worden.

SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email