Megacluster Jing-jin-ji wordt een groeidriver

De gecoördineerde ontwikkeling van Beijing (jing), Tianjin (Jin) en Hebei (Ji) die 9 jaar geleden gelanceerd werd om er een megacluster van te maken is succesvol want het brp van het gebied bereikte vorig jaar 10 biljoen yuan of 1,8 maal het cijfer uit 2013. Het cluster is overigens niet enkel op economisch vlak vruchtbaar.

Omgeving Tianjin Binhai-Zhongguancun Science Park Foto Xinhua Disclaimer

Het plan om de omgeving van de megasteden Beijing en Tianjin te coördineren met buurprovincie Hebei dateert uit 2014. Negen jaar na het opvatten van het plan er een megacluster van te maken lijkt het initiatief best succesvol. Volgens het Beijing Municipal Bureau of Statistics bedraagt het brp van het gebied nu 10 biljoen yuan wat 1,8 maal het cijfer uit 2013 betekent prijzen verrekend.

Vooreerst greep een betere industriële layout plaats. Gedreven door de innovatiegeest van Zhongguancun te Beijing werd in november 2016 in de Tianjin Binhai New Area, het Tianjin Binhai-Zhongguancun Science Park opgericht. Het combineerde de innovatie van Zhongguancun, en de technologie van Beijings universiteiten met de sterke maakwerk basis van Tianjin en de poliitieke steun van Tianjin die de bedrijfskosten verminderde, legt de manager uit van robotfirma Carale dat in de zone gevestigd is. Beijing Carale Robot Technology werd te Beijing opgericht in  2014 en verhuisde fabriek en O&O centrum naar Tianjin in 2017.  Vorig jaar steeg de omzet van Carale met 40% tot 20 miljoen yuan.

Een analoog verhaal ontvouwt zich in de Xiong’an New Area die opgevat werd als ontvanger van niet essentiële hoofdstedelijke functies uit Beijing. De provincie Hebei heeft al 44.000 ondernemingen verwelkomt die getransfereerd werden uit Beijing en Tianjin. Dit jaar is Hebei van plan te Xiong’an 30 filialen van tweede- en derde rangs staatondernemingen te absorberen.

De Beijing Daxing International Airport Economische zone is 150 km² groot en ontwikkelt internationale gezondheidszorg, luchtvaartdiensten , tentoonstellingen  en luchtvaartlogistiek  Ook hier wordt de O&O van Beijing gecombineerd met de lagere arbeids- en grondkosten van Hebei.

Volgens het National Bureau of Statistics heeft de regio  Beijing-Tianjin-Hebei in 2021 394 miljard yuan geïnvesteerd in O&O wat 2,1 maal het bedrag uit 2013 is en 14% uitmaakt van het nationaal totaal.

Beijing Children’s Hospital in Baoding City Foto Xinhua Disclaimer

Het is enkel niet de economie die beter wordt van de samenwerking maar ook het welzijn van de bevolking. Het Beijing Children’s Hospital  heeft al duizenden malen experten gestuurd naar het Kinderhospitaal van Baoding stad zodat het  betere operaties kan uitvoeren met meer deskundigheid. In 2015 had Baodings kinderziekenhuis 250.000 patienten en nu kan het 600.000 zijn.  In de regio zijn er voorts 22 universitaire samenwerekingsverbanden. Qua transport is er ook veel verbeterd, de regio kent minder luchtrervuiling en een meer duurzame energiemix. In 2021 daalde  de hoeveelheid fijn stof met 15% en de hernieuwbare energie staat al in voor 8,8% van het totale energieverbruik.

Print Friendly, PDF & Email