President Park bezoekt eerst China

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye (die het Chinees machtig is) bezoekt eerst China vooraleer ze Japan aandoet in tegenstelling tot wat in het verleden gebruikelijk was. Noord-Korea staat vanzelfsprekend op het programma, maar na 20 jaar diplomatieke betrekkingen wil mevrouw Park de relatie met Beijing op een hoger niveau tillen.
parkxiPark heeft de reputatie Chinavriendelijk te zijn, maar ze spreekt niet enkel vloeiend Chinees. Naar verluidt heeft ze na de moorden op haar moeder en vader die premier was tijdens de jaren zeventig terug moed geput uit haar favoriete boek History of Chinese Philosophy door Feng Youlan. Ook Xi Jinping heeft ze al tweemaal ontmoet namelijk in 2005 en 2006. De presidente wordt vergezeld door een delegatie van 71 ondernemers, meer dan het vijftigtal waarmee ze vorige maand de VS bezocht. China is immers al de voornaamste handelspartner en bestemming voor investeringen. Volgens de Chinese ambassade in Seoul beliep de bilaterale handel vorig jaar 256 miljard $ en bezochten 7 miljoen bezoekers de andere buur.
President Park wil na 20 jaar diplomatieke betrekkingen tot een nieuwe blauwdruk komen voor gemeenschappelijke voorspoed in de komende 2 decennia, zo verklaarde ze aan China Daily, voor de aanvang van haar vierdaags bezoek. In haar besprekingen met onder meer Xi Jinping zal ze de geplande vrijhandelszone tussen Japan, Zuid-Korea en China bespreken evenals het nucleaire programma van Noord-Korea. Wat de geplande vrijhandelszone betreft, de gesprekken daarover startten vorig jaar en gehoopt wordt dat tijdens Parks bezoek een doorbraak kan bereikt worden vooraleer volgende week te Busan de zesde gespreksronde plaats grijpt. Overigens wil ze de goede relaties met China op cultureel en economisch vlak ook doortrekken tot het vlak van politiek en veiligheid.
De nucleaire ambities van Noord-Korea zullen ook besproken worden. Zij probeert tot een proces te komen van opbouw van wederzijds vertrouwen. Ze hoopt op een afbouw van de Noord-Koreaanse ambities in ruil voor een echte dialoog en wederzijdse samenwerking. Park zal ook aan de Tsinghua-universiteit een toespraak houden vooraleer ze verder de stad Xian zal bezoeken, meer bepaald de Samsung-vestiging die er tegen 7 miljard $ gebouwd wordt.
Parks succes hangt grotendeels samen met wat ze van China gedaan krijgt. Volgens insiders komt haar bezoek op een uitgelezen ogenblik. China doet er na de ommekeer van de VS-aandacht naar Azië alles aan om VS-vrienden ofwel gunstig te stemmen ofwel in eigen kamp te krijgen. Zuid-Korea wil echter beide partijen te vriend houden en ziet zichzelf eerder als een bruggenbouwer zowel in de kwestie van de vrijhandel als in de relatie met VS en China. Het is zeker dat Park meer aanleunt bij China dan haar voorganger Lee Myung-bak
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *