President Xi Jinping ontvangt Kissinger

De Chinese president Xi Jinping heeft de 100-jarige Henry Kissinger ontvangen en bij die gelegenheid bevestigd dat de VS en China vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan als ze dat willen. Tezelfdertijd lijkt in het VS-Congres het anti-China front van de twee partijen barstjes te vertonen.

Henry Kissinger bij president Xi Jinping Foto Global Times/Xinhua Disclaimer

Na het bezoek van BuZa minister Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgelastigde John Kerry was het de 100 jarige voormalige topdiplomaat Henry Kissinger die in Beijing op bezoek was en dit voor meer dan de honderdste keer. Hij werd ontvangen door president Xi Jinping op dezelfde plaats in het Diaoyutai State Guesthouse waar Kissinger 5 decennia geleden de eerste vergadering had met de Chinese topleiders.  Deze leidde naar een normalisering van de betrekkingen.

‘De wereld ondergaat ingrijpende in een eeuw ongeziene transformaties en het internationale landschap ondergaat grote verschuivingen. China en de VS zijn opnieuw op een kruispunt gekomen wat een nieuwe beslissing van de twee partijen vereist over waar ze heen gaan’ aldus  Xi. ‘Vooruitkijkend kunnen China en de VS elkaar helpen om samen te slagen en te bloeien. De sleutel is om de drie principes van wederzijds respect, vreedzaam samenleven en win-win-samenwerking te volgen’, aldus de Chinese president. Volgens onderzoeker Lu Xiang bij de Chinese Academy of Social Sciences zijn de relaties tussen de VS en China  grootste mondiale probleem want als de betrekkingen niet goed worden aangepakt, zou de toch al kwetsbare wereldeconomie instorten.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Kissinger dat de relatie tussen de VS en China essentieel is voor de vrede en welvaart van de twee landen en de rest van de wereld. Onder de huidige omstandigheden is het absoluut noodzakelijk om de principes van het communiqué van Shanghai te handhaven, het belang te waarderen dat China hecht aan het één-China-principe en de relatie in een positieve richting te sturen. Of de VS-beleidsmakers oor zullen hebben naar Kissingers woorden is echter maar de vraag. Het Witte Huis reageerde maar zuur want woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, zei: ‘Het is jammer dat een particulier de minister van Defensie kan ontmoeten en een communicatie kan hebben en de VS niet.’

Xie Feng Foto China Daily Disclaimer


De nieuwe Chinese ambassadeur Xie Feng heeft van zijn kant gedurende één maand intensief contact gehad met veel personen uit alle lagen van de Amerikaanse bevolking. Hij ondervond dat diegene die goede betrekkingen willen met China zich verstoppen tegen de politieke ‘correctheid’ van het anti-China denken. Dit gemeenschappelijk front tegen China van de beide grote partijen lijkt echter barstjes te vertonen.

Congres

Tijdens een Congress hearing donderdag over de  US-China economische relatie argumenteerden vele Republikeinen voor een complete afkoppeling terwijl sommige Democraten aanvoerden dat een dergelijke stap de Amerikaanse bedrijven zou verzwakken. De Republikeinen bekritiseerden wat onderminister van Commerce for Industry and Security Alan Estevez eerder had meegedeeld namelijk dat het departement en andere agentschappen in 2022 70% van de uitvoervergunningen naar China hebben goedgekeurd. De hearing donderdag was de derde openbare gebeurtenis op één week tijd met een economische terugtrekking uit China als thema.

Woensdag was er een debat of de VS de permanent normal trade relations (PNTR) voorheen ‘meest begunstigde natie’ status geheten, zou opheffen voor China. Terwijl de Republikeinen pleitten voor het beëindigen van PNTR om prikkels voor bedrijven om uit China te kopen, weg te nemen, voerden de Democraten aan dat het intrekken van de status de belastingen voor Amerikaanse consumenten zou verhogen en zou leiden tot vergeldingsmaatregelen en dit zonder banen in de productie terug te brengen. In het licht van het debat leken de commissieleden relatief gematigde veranderingen in de status quo te overwegen. Een ‘tussenweg’, zoals Auchincloss het noemde, omvatte het opnieuw goedkeuren van het algemene preferentiestelsel, een handelsprogramma dat belastingvrije behandeling biedt voor bepaalde Amerikaanse invoer uit ontwikkelingslanden. Auchincloss vond het een middel om het handelstekort van de VS met China te verminderen

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email