Projecten in ruil voor olie uit Venezuela

De president van Venezuela, Hugo Chavez, heeft aangekondigd dat China voor 20 miljard projecten op lange termijn zal financieren in zijn land. Hij zei zeer tevreden te zijn over de minimale rente die in het contract is overeengekomen, maar wilde geen concreet cijfer geven. De voorwaarden zouden veel gunstiger zijn dan die geboden door het IMF.
Hu Jintao zou het akkoord afgelopen zaterdag in Caracas ondertekenen, maar moest terugkeren naar Beijing, vanwege de aardbeving in de provincie Qinghai. De Venezolaanse regering condoleerde het Chinese volk en wilde het contract uiteraard laten wachten. Beijiing stuurde echter een regeringsdelegatie onder leiding van de minister voor Energie, Zhang Guobao. De olie die Venezuela kan verkopen, heeft China immers dringend nodig.
Op dit moment gaan er dagelijks 500.000 barrels (1 barrel is 159 liter) olie van het Zuid-Amerikaanse land naar de Volksrepubliek. Zaterdag werd samen met het contract voor de financiering van infrastructuurprojecten, de oprichting overeengekomen van een joint venture voor oliewinning in de Orinocobelt. Daarvandaan zullen over niet al te lange tijd nog eens dagelijks 400.000 barrels olie naar China gaan.
Bron: persagentschap EFE

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *