2022: NEV’s al kwart van de nieuwe auto’s

Tijdens de eerste 11 maanden werden in China meer dan 6 miljoen nieuwe energie voertuigen (NEV) verkocht, het dubbele van vorig jaar. Bij de Chinese producenten leidt BYD de dans maar ook buitenlandse merken zoals Tesla, Volkswagen, Audi en BMW willen van de snel groeiende markt profiteren.

Bekijks voor BYD wagen op de Chengdu Motor Show Foto Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

De verkoop van voertuigen op nieuwe energie schakelde het afgelopen jaar over naar een hogere versnelling. Volgens de China Association of Automobile Manufacturers werden van januari tot November 6,06 miljoen dergelijke wagens verkocht waardoor ze goed zijn voor een kwart van de markt.

Bij de grootste Chinese NEV producent BYD die al stopte met benzinewagens rolden dit jaar al 3 miljoen NEVs van de band en werden er 1,62 miljoen verkocht of 219% meer. In het kielzog volgen starters autoproducenten als NIO en Li Auto. Ook wereldwijde producenten als Tesla, Volkswagen, Audi en BMW hebben hun inspanningen opgevoerd om mee te kunnen profiteren van het potentieel. Tesla‘s gigafactory te Shanghai leverde in november meer dan 100.000 voertuigen af, een nieuw record. Minder dan 3 jaar na de start rolden in de gigafactory al één miljoen voertuigen van de band. Eerder deze maand werd de eerste pre-serie NEVs bij Volkswagen Anhui afgewerkt  zodat de massaproductie in 2023 kan van start gaan, aldus CEO Erwin Gabardi bij Volkswagen Anhui. Volkswagen heeft in mei 2020 zijn aandeel in deze joint venture verhoogd van 50% tot 75%. Luxe autoproducenten Audi en BMW hebben afgelopen jaar nieuwe initiatieven opgezet in het noordoosten door te investeren in een NEV-productieproject en een batterijproject.

Gunstig overheidsbeleid en steeds talrijker wordende oplaadpunten liggen ook aan de basis van de hogere NEV-markt. China kondigde in september aan dat de vrijstelling van aankoopbelasting voor NEV’s zou worden verlengd tot eind 2023. Het steeds groter wordende aantal oplaadmogelijkheden helpt bestuurders de angst over de actieradius te verminderen. Eind november telde China ongeveer 4,95 miljoen oplaadpunten, een stijging van 107%  procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de China Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance. Ondertussen introduceerde NIO zijn batterijwisselstation van de derde generatie dat 21 batterijpakketten kan bevatten en tot 408 batterijwissels per dag kan leveren, wat ongeveer 30% meer is dan eerder.

De China Association of Automobile Manufacturers voorspelt dat de verkoop van NEV’s in China voor 2023 met 35 procent zou groeien tot 9 miljoen eenheden, vergeleken met de naar schatting 6,7 miljoen eenheden in 2022.

Bronnen   Peoples Daily, Technode

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *