Rechtbank beschermt voor het eerst stakingsrecht


Een arbitragecomité voor arbeidsgeschillen bij de rechtbank in Fujian heeft een bedrijf veroordeeld omdat het arbeiders afgedankt heeft die gestaakt hadden. Het is de eerste keer dat het Chinese gerecht zich in dergelijke zaken voor de stakers uitspreekt.

strike-electronisCoactive Technologies (Xiamen), een elektronicabedrijf met buitenlands kapitaal, was in januari van plan te verhuizen van het Huli district naar het Tong’an district van Xiamen. De firma weigerde compensaties te betalen aan het personeel, maar beloofde wel subsidies voor huisvesting en vervoer. Toen de onderhandelingen met een aantal arbeidersafgevaardigden op niets uitliepen gingen honderden personeelsleden in februari twee weken in staking. Veel van de recente stakingen in China draaien rond sluitingen, overnames en verhuizingen. Op 28 februari gingen ze onder druk van de directie terug aan het werk. Op 4 maart kregen 34 werkers hun ontslag wegens ‘inbreuken op de bedrijfsregels’, namelijk onwettige afwezigheid.

Een arbitragecomité van de rechtbank oordeelt nu dat er geen bewijs is dat de personeelsleden schade aangericht hebben zoals anderen beletten te werken of de activa van het bedrijf in gevaar brengen. De personeelsleden hebben de bedrijfsregels niet overtreden door hun afwezigheid. Bijgevolg is het ontslag onwettig en moet het bedrijf hen de in de wet voorziene boete betalen. Het bedrijf gaat in beroep bij een hogere rechtbank.

Zhang Zhiru, een activist van het Shenzhen Chunfeng Labor Disputes Services Center, verklaarde dat dit resultaat bemoedigend is voor werknemers die staken voor hun rechten. Stakingen komen niet expliciet voor in de Chinese Arbeidswet, terwijl ‘inbreuken op de bedrijfsregels’ er wel in staan. Die wettelijke achterdeur gebruiken bedrijven om stakingsmenners te ontslaan. Lokale overheden die bang zijn voor sociale onrust gebruiken hun invloed bij de lokale rechtbanken om stakers te ontmoedigen. Die rechtbanken steunden in dergelijke gevallen dan ook altijd de werkgever. Activisten hopen dat de uitspraak in Xiamen een precedent is voor een betere bescherming van het stakingsrecht.

Bronnen: China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *