Regels voor gezichtsherkenning

Cyberspace Administration of China (CAC) heeft een ontwerp van regels voor gezichtsherkenning bekend gemaakt met als doel de privacy van de burgers te beschermen.

Identiteitscontrole in station van Wuhan Foto Xinhua/Xiang Qi Disclaimer

Het ontwerp is een antwoord op het uitdijend gebruik van gezichtsherkenning in de Chinese maatschappij. Het bepaalt wanneer de technologie mag gebruikt worden en wat met de data moet gebeuren.

Gezichtsherkenning enkel waar nodig en met beveiliging van de data

Technologie voor gezichtsherkenning mag enkel gebruikt worden met een specifiek doel en wanneer het echt nodig is, met de noodzakelijke bescherming van de privacy. Indien er niet-biometrische methoden bestaan die hetzelfde doel kunnen bereiken, dan moet daar voorrang aan gegeven worden.

Een individueel mondeling of geschreven akkoord is nodig om gezichtsherkenning te mogen gebruiken. Apparaten voor het maken van beelden of het identificeren van personen mogen niet opgesteld staan op plaatsen waar ze de privacy in het gedrang kunnen brengen, zoals hotelkamers, openbare baden, kleedkamers en toiletten.

Instellingen die gezichtsherkenning gebruiken op openbare plaatsen of die gezichtsdata van meer dan 10.000 personen opslaan moeten zich binnen de maand registreren bij CAC. Ze moeten details verstrekken over hun organisatie, de redenen waarom ze gezichtsherkenning nodig hebben, wat ze doen met de data, welke beveiligingsmaatregelen ze nemen tegen misbruik en wat de impact van de technologie is op de privacy van de betrokkenen.

Booming business met internationale kampioenen

De regels worden nodig omdat gezichtsherkenning overal opduikt: van veiligheidscontroles op luchthavens of aan de ingang van gebouwen tot bij het betalen in supermarkten.

Gezichtsherkenning valt onder intelligente cameratechnieken, in China de meest gecommercialiseerde toepassing van artificiële intelligentie. De sector telt grote bedrijven als SenseTime (een privébedrijf in Hongkong met een participatie van de Chinese staat, gespecialiseerd in beeldherkenning) en Megvii Technology (een bedrijf van Beijing, de grootste leverancier ter wereld van software voor authentificatie).

Publiek vraagt regels

Het toenemend gebruik van gezichtsherkenning, soms waar het niet strikt nodig is, heeft reacties bij het Chinese publiek uitgelokt. Mensen zijn bezorgd over het verzamelen van persoonlijke data zonder hun toestemming en over mogelijke datalekken.

In augustus 2021 is de eerste nationale wet voor de bescherming van persoonlijke informatie verschenen, met strikte regels over het verzamelen, gebruiken en opslaan van informatie. De wet is van toepassing op bedrijven én op overheidsinstellingen.

Het huidige ontwerp van regels is een verdere uitwerking op een specifiek domein. Zoals tegenwoordig met alle wetsontwerpen in China het geval is krijgt het publiek een maand de tijd om te reageren op de voorstellen vooraleer het parlement ze verder behandeld.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email