Regering keurt samenstelling Hongkong kabinet goed

De Chinese regering heeft de samenstelling van het door John Lee voorgesteld kabinet goedgekeurd. Nummer twee wordt veteraan Eric Chan en Paul Chan blijft minister van Financiën.

John Lee (Foto Wikimedia) Disclaimer

De Chinese regering heeft zondag de samenstelling van het door John Lee voorgestelde kabinet dat uit 26 leden bestaat officieel bekrachtigd. Paul Chan Mo-po blijft aan als minister van Financiën. Nummer twee als Chief secretary wordt Eric Chan Kwok-ki. De in 1959 geboren Eric Chan was al directeur van het Chief Executive’s Office  en fungeerde ook als secretaris-generaal van het Committee for Safeguarding National Security . Van 2011 tot 2016 stond hij aan het hoofd van de Immigratiedienst. Hij studeerde zowel in Hongkong als aan de Tsinghua universiteit. Chris Tang Ping-keung en Erick Tsang Kwok-wai blijven eveneens als minister voor veiligheid en voor grondwettelijke & vastelandzaken respectievelijk. Paul Lam Ting-kwok vervangt Teresa Cheng Yeuk-wah als minister voor Justitie.

In totaal telt het kabinet 26 posten waarbij drie nieuw geschapen plaatsvervangende posities. Huidig directeur Winnie Ho Wing-yin van het Architectural Services Department  wordt de minister van Huisvesting. Alice Mak Mei-Kuen maakt de overgang  van wetgever tot minister voor thuis- en jeugdzaken.. CEO van Greater Bay Airlines Algernon Yau Ying-wah is de minister van Handel en Economische ontwikkeling. Professor biomedical engineering Sun Dong werd aangesteld als minister van Innovatie, Technologie en Industrie. Opvallend is dat vicevoorzitter Horace Cheung Kwok-kwan van de  Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong viceminister van Justitie wordt en dat Alice Mak Mei-kuen van de Vakbondsfederatie minister van  Binnenlandse- en Jeugdzaken. Een vierde van het kabinet zijn vrouwen. Het nieuwe kabinet wordt ingezworen op 1 juli. Het is overigens dit jaar 25 jaar geleden dat Hongkong weer bij China kwam.

Het Hong Kong and Macau Affairs Office (HKMAO) van de Chinese regering heeft een verklaring uitgegeven waarin de nieuwe regering wordt gevraagd om de sociale problemen van de stad aan te pakken, terwijl ze ook wordt opgeroepen om de ontwikkeling van onderwijs, technologie, cultuur en gezondheid op te voeren. Antwoordend op de vraag over het feit dat zowel hij als Eric Chan op een sanctielijst staan, antwoordde de nieuwe premier Lee ‘Sommige pestende landen hebben gehoopt onze functionarissen bang te maken door sancties toe te passen. Ik zal deze zogenaamde sancties negeren en er niets om geven.’;

Bron SCMP, Reuters

Details van het kabinet

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.