Regering verplicht het geven van hukou (en rechten) aan miljoenen burgers zonder geboortebewijs

Een hukou uitreiken aan 13 miljoen mensen zonder registratie is hen de toegang tot sociale zekerheid geven. China laat al zijn burgers registreren, ook zij die geboren zijn in overtreding van de eenkindpolitiek.

Hukou voor alle baby's voortaan

Hukou voor alle baby’s voortaan


Uit de volkstelling van 2010 is gebleken dat China ongeveer 13 miljoen burgers telt die ‘zwart’, ongeregistreerd, door het leven gaan. Aan die wantoestand zal nu een einde komen.

Burgers zonder geboortebewijs

In bepaalde gevallen heeft een lokale overheid geweigerd kinderen in te schrijven omdat hun geboorte een inbreuk was op politiek van gezinsplanning, ingevoerd in 1979, die inhield dat ieder koppel slechts één kind mocht krijgen. Sommige ouders hebben verzuimd kinderen te laten inschrijven, omdat ze bang waren voor sancties of omdat ze de boete voor het hebben van een tweede kind niet konden betalen. Sinds 2015 geldt in China een tweekindpolitiek. Andere burgers leven zonder geboorteakte, dus zonder hukou, (inschrijving in het bevolkingsregister) omdat ze buiten het huwelijk geboren zijn, of een weeskind waren dat niet volgens de regels geadopteerd werd. Een klein aantal mensen is onterecht dood of vermist verklaard.

‘Rechten voor allen, nu!’

De Staatsraad heeft gisteren laten weten dat de regering ‘alle illegale beperkingen zal opheffen op het recht van de burgers om een hukou te bezitten’. De lokale overheden worden verplicht om alle kinderen in te schrijven, ongeacht de wettelijkheid van hun geboorte. Met de woorden van de regeringsverklaring: ‘geen organisatie of individueel persoon mag burgers wat dit betreft hun rechten ontzeggen’.
Chinese burgers hebben een hukou nodig voor hun ziekteverzekering, basisonderwijs en andere sociale rechten en uitkeringen. Ze kunnen niet trouwen of een bankrekening openen. Een aantal overheidsdiensten heeft laten weten dat hun mensen hard werken aan de registratie van de burgers zonder geboorteakte: de politie, afdelingen van burgerzaken, onderwijs, maatschappelijk werk en diensten voor gezondheidszorg en geboorteregeling.
China Daily Asia, South China Morning Post
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Regering verplicht het geven van hukou (en rechten) aan miljoenen burgers zonder geboortebewijs

  1. geweldig het loont om het wet te breken in China. Terwel meeste ambtenaren die een 2e kind krijgt worden ontslagen en ze kunnen niet eens met buitenlanders trouwen voor meer kinderen. hoe zit het met de 3e en 4e kind. want meestal hebben deze mensen wel meer dan 2 kinderen. en wanneer het 2e kind een meisjes is kiezen ze voor het 3e kind, omdat het een jongetje is voor het legalisering. ben wel blij met deze pardon, maar moedig de Chinese overheid het discriminatie niet een beetje toe. als je naar de weeshuizen ga in China komt je wel vaker een albino tegen. volgens de wet zijn ze niet gehandicapt, maar de ouders vinden van wel en laten ze ergens achter. hoop dat deze pardon ook geldig is voor kinderen met een noord Koreaanse ouder(s).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *