Reizen en werken langs de nieuwe Zijderoutes wordt eenvoudiger

Reizigers die werken voor het Belt and Road Initiative zullen vanaf vandaag China sneller en eenvoudiger in en uit kunnen reizen.

Persconferentie over de nieuwe voorzieningen. (foto min. Openbare Veiligheid)

Op 12 luchthavens en aan 6 grensovergangen komen er speciale douane- en politiekantoren voor BRI-reizigers.

Expres

Buitenlanders die op uitnodiging deelnemen aan activiteiten in het kader van het BRI kunnen een expres-visum krijgen. Bij activiteiten moeten we denken aan: onderhandelingen, conferenties, handel enz. Voor buitenlanders die een tijdje in China moeten verblijven voor hun werk aan concrete bouwprojecten zal de tijd om hun papieren in orde te brengen sterk worden ingekort. Zij zullen nu binnen de vijf dagen een verblijfsvergunning kunnen krijgen voor zichzelf, hun partner en kinderen. Tot nog toe duurde dat drie keer langer, 15 dagen.

Maritiem

Bemanningsleden van schepen voor maritiem transport voor het BRI kunnen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen binnen drie, in plaats van binnen zeven dagen. In noodgevallen kan de vergunning uitgereikt worden op de dag van goedkeuring zelf. Personen die bij het vrachtverkeer op zee werken wisselen vaak van shift in China, en komen soms aan in een havenstad waar geen internationale vlieghaven is. Zij moeten dan overschakelen op andere vormen van transport om naar andere steden of landen te reizen.

De uitverkorenen

Via de luchthavens en grensovergangen die zijn uitgekozen voor de efficiëntere voorzieningen verlopen veel handelsactiviteiten en uitwisselingen tussen China en andere landen. Het gaat om vliegvelden in Beijing, Shanghai, Chongqing, en Quanzhou (in de provincie Fujian). Verder zijn Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Kunming, en Urumqi (in Xinjiang), Zhengzhou (in Henan) en Xi’an, aangeduid. De grensovergangen zijn in Manzhouli en Erenhot (Binnen-Mongolië), Khorgos in Xinjiang. Ook de Friendship Pass en Dongxing in de autonome regio Guangxi Zhuang en Mohan in Yunnan krijgen de extra voorzieningen.

Meer verkeer uit en naar China

Volgens de Chinese overheid is het aantal reizigers in en uit China ieder jaar met 6,3% toegenomen sinds 2013. Dat is het jaar waarin het besluit werd genomen om het Belt and Road Initiative te starten. Negen van de tien havens met de grootste bedrijvigheid in de wereld zijn Chinees. Ongeveer 80% van de internationale handel verloopt over zee. Dat speelt uiteraard een hoofdrol bij de nieuwe zijderoutes, de Belt and Road over land en over zee. De nieuwe voorzieningen voor diegenen die bij dat project werken zijn een bevoegdheid en een taak voor het ministerie van Openbare Veiligheid en de Immigratiedienst van de Staat.

People’s Daily, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar