R&F Properties koopt nu de Wanda hotels (upd)

Er is een evolutie in het dossier waarbij de groep Sunac flink wat eigendommen van Wanda opkoopt. Sunac beperkt zich tot de overname van de pretparken terwijl de hotels van Wanda overgenomen worden door de Kantonese vastgoedgroep R&F Properties. Gevreesd werd dat Sunac zich te veel in de schulden had gewerkt.

De toplui van de drie groepen Wanda (l), Sunac (m), R&F (r)


Woensdag werd in Beijing tussen Wanda en Sunac de overeenkomst getekend waarbij Sunac uit Tianjin Wanda eigendommen opkoopt. Nieuw is dat nu R&F Properties uit Guangzhou 9,3 miljard dollar betaalt voor de hotels van Wanda. Ook zal Wanda geen geld lenen aan Sunac voor de deal. Sunac zal 43 miljard yuan (6,5 miljard dollar) betalen voor 91% aandeel in de 13 culturele toeristische projecten. Het neemt eveneens de 45 miljard leningen op zich die er aan verbonden zijn. 15 miljard zijn al gestort.
Sunac voorzitter Sun Hongbin noemde de deal een win-win-win overeenkomst. De aandelen van Sunac waren dinsdag gedaald nadat online media rapporteerden dat de regulateurs aan de banken gevraagd hadden om het kredietrisico van de ontwikkelaar te onderzoeken. Woensdag steeg het aandeel van R&F Properties dat ook bekend staat als Fuli. Het bezit hoteleigendommen in China die uitgebaat worden door internationale ketens.

‘Witwassen’

De gehele operatie past overigens in het uit juni daterende waarschuwing van de bankregulateur aan de banken om op hun hoede te zijn tegen systematische risico’s van sommige grote ondernemingen. Daarbij behoren naast Wanda ook HNA, Fosun en Anbang. Nog deze week deed ook CCTV een duit in het zakje van kritiek op de buitenlandse investeringen van sommige groepen. De uitzending bekritiseerde namelijk Suning over haar koop van Inter Milan en suggereerde zelfs dat er sprake was van witwaspraktijken. ‘Deze deals zijn geen echte deals’ zo liet de uitzending een expert zeggen ‘maar wel het transfereren van activa’. Verwacht wordt dat er nu een fase aanbreekt waarbij de buitenlandse investeringen nauwkeuriger zullen worden gecontroleerd, zo verwacht de woordvoerder van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie.

Supervisie

Nadat vorig weekend de Nationale Financiele werkconferentie van risicopreventie een prioriteit maakte, heeft nu ook de State Administration of Foreign Exchange gezegd dat ze de supervisie van kapitaalstromen zal verbeteren en hard gaat optreden tegen ondergrondse banken. Naar verluidt zouden van de bedrijven met grote buitenlandse investeringen, vooral die politieke steun krijgen, verder onderzoek kunnen verwachten.

Yao Gang eind 2013


Nog steeds binnen het kader van de reiniging op financieel vlak werd bekend dat na een onderzoek dat 15 maanden liep voormalig ondervoorzitter Yao Gang van de China Securities Regulatory Commission door de Disciplinecommissie uit de partij werd gezet. Hij was tijdens zijn functie verantwoordelijk voor de nieuwe beursintroducties. Het is niet duidelijk waarvan hij concreet beschuldigd wordt. De mededeling zegt wel dat zijn onwettelijk verkregen vermogen in beslag werd  genomen en dat zijn geval werd overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *