Rijstnoedels worden snel populair in Guangxi

De Guangxi Zhuang Autonome Regio is met de helft van de rijstnoedelproductie zowel de grootste verbruiker en producent van rijstnoedels in China. Voorverpakte rijstnoedels worden nu overal verkocht en zelfs uitgevoerd naar landen als de VS en Canada. De regio heeft een plan om de omzet van de sector tegen 2025 op te trekken tot 100 miljard.

Een kom Luosifen Foto Guangxi Commerce Department Disclaimer

De traditie van de productie en verbruik  van rijstnoedels in Guangxi gaat terug tot de Qin-dynastie en bereikte een hoogtepunt van populariteit tijdens de Tang- (618-907) en Song- (960-1279) dynastieën. Aanvankelijk was Luosifen, of rivier slak rijstnoedels, een lokale specialiteit die alleen te vinden was in straatstalletjes en nachtmarkten in de stad Liuzhou en was het was relatief onbekend buiten de regio.

De nijverheidsstad Liuzhou  heeft verschillende maatregelen genomen om de ontwikkeling en uitbreiding van de Luosifen-industrie te stimuleren. Deze initiatieven omvatten het opzetten van een uitgebreid en gestandaardiseerd industrieel ketensysteem en het erkennen van Luosifen als een typisch geografisch  product. In 2023 bedroeg de omzet van de Luosifen-sector in Liuzhou 67 miljard yuan, een stijging van 11,5 procent ten opzichte van 2022. De fysieke winkels die Luosifen verkopen groeiden namelijk snel, met een toename van 28 % op jaarbasis, aldus het Liuzhou Municipal Bureau of Commerce. Uit douanegegevens blijkt dat de exportwaarde van Liuzhou Luosifen van januari tot december 2023 ongeveer 101 miljoen yuan bedroeg, een stijging van 38 % ten opzichte van een jaar eerder.

Door een gebrek aan conserveringstechnieken voor natte rijstnoedels waren de rijstnoedels van buur Guilin echter lange tijd niet verkrijgbaar buiten de regio. De afgelopen jaren heeft Guilin meer dan 10 lokale normen geïmplementeerd en technologieën ontwikkeld voor het bewaren van natte rijstnoedels. Daardoor worden voorverpakte Guilin rijstnoedels nu in het hele land verkocht en geëxporteerd naar landen als de VS en Canada. Vandaag de dag maakt de Guilin rijstnoedelindustrie een aanzienlijke groei door, met de oprichting van een uitgebreid systeem dat de productie, verwerking, distributie en verkoop omvat. Volgens het Guilin Municipal Bureau of Industry and Information Technology zijn er momenteel meer dan 8.000 rijstnoedelrestaurants in Guilin waaronder meer dan 400 winkelketens.

Verpakte Laoyou rijstnoedels Foto Guangxi Disclaimer

In de kuststeden van Guangxi, zoals Qinzhou, Beihai en Fangchenggang, zijn lokale rijstnoedelgerechten met zeevruchten ontwikkeld, waarbij gebruik is gemaakt van lokale bronnen. Met name in Fangchenggang zijn ongeveer 3.000 winkels die rijstnoedels met zeevruchten verkopen, wat bijdraagt aan een goed gecoördineerde online en offline bedrijfsketen. In september 2021 richtte Fangchenggang een speciaal team op om de vis-rijstnoedelindustrie verder te ontwikkelen.Binnen nauwelijks drie maanden ontwikkelde de stad met succes haar eerste verpakte zeevruchten rijstnoedels, opende een speciale winkel en verkreeg een voedselproductievergunning voor deze delicatesse. Vandaag de dag zijn de voorverpakte rijstnoedels met zeevruchten populair en worden ze goed verkocht in grote steden als Beijing en Shanghai.

Guangxi heeft een implementatieplan geïntroduceerd om de hoogwaardige ontwikkeling van de Luosifen- en rijstnoedelindustrie in de regio te versnellen. Dit plan is erop gericht om in 2025 meer dan 100 miljard yuan aan verkoopopbrengsten te genereren voor de rijstnoedelindustrie.

People’s Daily Online, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email