Klemtoon op innovatie tijdens Xi Jinpings inspectie van Hunan

President Xi Jinping heeft de provincie Hunan bezocht als voorbeeld voor Centraal China. Symbolisch was vooral zijn bezoek aan een joint-venture batterijfabriek met BASF. De fabriek bevindt zich in Xianjiang New Area dat model staat voor de nadruk op moderne productiekrachten en innovatie die nu hoog op de agenda staan als prioriteit.

Bezoek aan BASF Shanshan Battery Materials Foto: Xinhua Disclaimer

President Xi Jinping bezocht deze week de provincie Hunan in centraal China waar hij woensdag een symposium voorzat over het verder stimuleren van de centrale regio. In zijn toespraak benadrukte Xi de cruciale rol van de centrale regio als belangrijke graanproductiebasis van het land, als energie- en grondstoffenbasis, productie van moderne apparatuur en hightech industriebasis evenals transportknooppunt.

Centraal China

Centraal China omvat de zes provincies Shanxi, Anhui, Jiangxi, Henan, Hubei en Hunan en is goed voor een tiende van het landoppervlak, meer dan een vierde van de bevolking en meer dan een vijfde van het totale bnp.. De Chinese president riep in het bijzonder op tot meer inspanningen om industriële vernieuwing onder leiding van wetenschappelijke en technologische innovatie te bevorderen en om actief nieuwe productiekrachten van hoge kwaliteit te cultiveren. Hij vroeg ook toekomstgerichte plannen voor toekomstige industrieën en een sneller tempo bij de modernisering van het maakwerk dat steunt op geavanceerde productie.

Verschillende steden in centraal China hebben al behoorlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van kritieke industrieën zoals auto’s, digitale informatie en de productie van apparatuur en hebben een aantal industriële clusters gevormd met een hoofdinkomen van meer dan 100 miljard yuan. Changsha heeft bijvoorbeeld zes industriële clusters ontwikkeld met een productiewaarde van meer dan 100 miljard yuan. Daarbij behoren technische machines, auto’s en onderdelen, nieuwe materialen en digitale informatie.. Hefei, de provinciehoofdstad van Anhui is een belangrijke broedplaats geworden voor hightech bedrijven op gebieden zoals kwantumcomputing en kunstmatige intelligentie.

Toer

Bezoek aan Hunan First Normal University Foto Xinhua Disclaimer

Op maandag inspecteerde Xi eerst de Hunan First Normal University in Changsha waar hij een tentoonstelling over de jeugdige Mao Zedong bezocht en met studenten en faculteitsleden sprak.. Over zijn bezoek aan een Chinees-Duitse joint venture voor batterijmaterialen komen we onmiddellijk terug.. Hij zei dat sci-tech innovatie en ontwikkeling van hoge kwaliteit de sleutel zijn tot de groei en het succes van ondernemingen. Op dinsdag bezocht Xi een culturele straat in de stad Changde, waar hij erop wees dat de diverse traditionele culturen van het land met lokale kenmerken een prachtige Chinese beschaving vormen.

Hunan is tevens één van de 13  belangrijkste graan producerende provincies van China. Tijdens een bezoek aan een dorp in Changde zei Xi dat China  zijn eigen voedselzekerheid moet waarborgen. Hij benadrukte het belang van het verhogen van de graanproductie en -kwaliteit en  riep ook op tot inspanningen om boeren rijk te laten worden door graan te produceren. Bij zijn vertrek uit het dorp zei Xi dat de partijleiding er naar streeft om de blauwdruk van plattelandsvernieuwing werkelijkheid te laten worden.
Donderdag hoorde hij het verslag van de provinciale partij- en regeringsautoriteiten en riep hen op tot het versterken van bedrijven in sci-tech innovatie en het bevorderen van een diepere integratie van de ketens van innovatie, industrieën, kapitaal en human resources.

Vooruitgang

In 2023 zou de uit en invoer van Centraal China 3.620 miljard yuan bedragen hebben met het aandeel regio in het nationale totaal 3,7 procentpunten ligt dan in 2012. Veel steden in de regio hebben zich aangesloten bij de China-Europe Railway Express. Alleen al het netwerk van overzeese goederentreinen van Henan bestrijkt meer dan 140 steden in 40 landen in Europa en Azië. De regio trekt echter almaar meer buitenlandse investeringen aan, vooral in hightech gebieden. Vorig jaar ontving Hubei voor meer dan 19 miljard yuan buitenlandse investeringen, een stijging van 11,39% j-o-j, waarmee Hubei bovenaan de lijst van centrale provincies staat. Volgens officiële gegevens groeiden de buitenlandse investeringen in hightech gebieden informatieoverdracht, software en IT-diensten met 45% en in hightech productie met 76 %,

Xiangjiang New Area Foto: WeChat Disclaimer

Symbool hiervan was zijn bezoek aan BASF Shanshan Battery Materials een joint venture tussen de Duitse chemiereus BASF en de Chinese producent van lithiumbatterijmaterialen Ningbo Shanshan dat zich in Xiangjiang New Area bevindt en een toonaangevende Chinese leverancier is van lithium-ion batterijmaterialen. Plaatsvervangend CEO Peng Wenjie wil zo bijdragen aan de hoogwaardige ontwikkeling van de industrie voor lithiumkathode-actieve materialen en aan de Chinese koolstof doelstellingen.

Xiangjiang-zone

Het gebied waar de fabriek zich bevindt Xiangjiang New Area concentreert zich op 15 industriële ketens en is vastbesloten om zich te ontwikkelen tot een nationaal belangrijk centrum voor geavanceerde productie en een centrum voor hoogwaardige industrieën. Volgens de statistieken bedroeg de O&O-uitgavenintensiteit (de uitgaven voor O&O als percentage van het bnp) in Xiangjiang vorig jaar voor het eerst meer dan 5 %, waarmee het op de derde plaats staat van alle nieuwe gebieden op nationaal niveau. In 2023 werden 27 gespecialiseerde en geavanceerde KMO’s/MKBs die nieuwe en unieke producten produceren en 500 hightechbedrijven nieuw opgericht in het Xiangjiang New Area, respectievelijk de tweede en derde plaats onder alle nieuwe gebieden op staatsniveau. Het gebied is de thuisbasis van 64 innovatieplatforms op staatsniveau, goed voor meer dan 40% van het totaal in de provincie Hunan.

Industriezone fabrikant van bouwmachines en -materieel Zoomlion Foto/ WeChat Disclaimer

Een industriezone van Zoomlion, een Chinese fabrikant van bouwmachines en -materieel huisvest in de zone een aantal zware machines, waaronder de all-terrain kraan met ‘s werelds grootste tonnage, evenals ‘s werelds hoogste hoogwerker met gebogen arm.
Ten westen van Tongzipo Road ligt een verkeersader die tientallen beursgenoteerde bedrijven verbindt die actief zijn qua technische machines, nieuwe energie, nieuwe materialen en biogeneeskunde maar ook een groot aantal kleine en middelgrote ondernemingen. HS Photonics is een van de sterondernemingen in het nieuwe Xiangjiang gebied. HS Photonics heeft onafhankelijk de eerste generatie kwantumdotlaser in de binnenlandse industrie ontwikkeld en heeft samen met een toonaangevende Chinese fabrikant van optische chips ‘s werelds eerste silicium optische module met kwantumdotlaser ontwikkeld.

Het Xiangjiang Nieuw Gebied kreeg sinds 2023 het National Supercomputing Center in Changsha goedgekeurd om een open innovatieplatform op staatsniveau te bouwen voor een nieuwe generatie openbare AI-rekenkracht met internationaal geavanceerde en nationaal toonaangevende rekencapaciteiten. Er is een 200-petaflop AI-innovatiecentrum opgericht. Daarnaast bevordert Xiangjiang New Area op ordelijke wijze zijn wetenschappelijke innovatieprogramma’s waaronder vier grote wetenschappelijke laboratoria en tien historische projecten. De totale economische output van het nieuwe gebied groeide van 160 miljard yuan in 2015 naar 450 miljard yuan in 2023.

Bronnen Peoples Daily, China Daily

Zie ook video (10 min)

Print Friendly, PDF & Email