Rusland stelt 1 miljoen ha gronden ter beschikking

Rusland heeft besloten om één miljoen ha grond in het Verre Oosten ter beschikking te stellen van buitenlanders. Chinese boeren kunnen er bijvoorbeeld sojabonen op kweken, zij het dat gemord wordt over de kwaliteit van de gronden en hun bereikbaarheid.

Sojabonen


Rusland heeft besloten om het laatste één miljoen ha landbouwgrond beschikbaar te stellen voor buitenlandse investeerders. Dit komt er op neer dat nu de volledige 3 miljoen ha landbouwgrond beschikbaar geworden is. Dat valt precies op het ogenblik dat China door de handelsoorlog met de VS in de problemen komt met de aanvoer van sojabonen.  Directeur Investeringen bij ngo Far East Investment and Export Agency zei dinsdag dat verschillende Chinese bedrijven al hun interesse betoonden. Hij denkt dat de meeste investeringen uit China zullen komen: en verwacht 50% uit China, 25% uit Rusland en 25% uit andere landen als Japan en Korea. Volgens hem is de ruimte geschikt voor melkveehouderij of het groeien van gewassen zoals sojabonen, tarwe en aardappelen.
Hoewel de beslissing een uiting is van toenemende samenwerking tussen de Chinese landbouw en de regio in het Verre Oosten zijn waarnemers sceptisch over de kwaliteit van de geboden gronden. Volgens algemeen directeur Dmitri Rylko bij consultancy Institute for Agricultural Market Studies is de meest vruchtbare grond in de regio al ingenomen hoewel Chinese bedrijven al pachtovereenkomsten en andere tijdelijke deals hebben gesloten. De beste grond is volgens hem al ingenomen door binnenlandse boeren. De andere stukken bevinden zich ver afgelegen of kennen een lage productiviteit. Moskou probeert volgens SIPRI-onderzoeker Jiayi Zhou al jaren investeringen aan te trekken zoals gratis gronden voor Russen maar de basisinfrastructuur en het transport zijn er pover.
Met de handelsoorlog komt echter goedkope grond beschikbaar voor de sojateelt. Beijing heeft al gevoelig zijn aankoop van VS sojabonen verminderd en kocht tussen juli 2017 en eind mei 850.000 ton van Rusland, aldus het Russische landbouwagentschap Rosselkhoznadzor. Toch is dat maar een fractie van de 800 miljoen ton die China dit jaar al invoerde. Het Chinees ministerie van Landbouw wil voor de komende twee jaar één miljoen ha grond vrijmaken, voor het verbouwen van het gewas.
De expert Russische studies Zhang Xin bij de East China Normal University in Shanghai beklemtoont dat de beslissing om de gronden beschikbaar te stellen wellicht in Moskou genomen is. Bij de lokale boeren heerst echter weerstand tegen de door de Chinezen gebruikte methoden zoals het veelvuldig gebruik van pesticiden en kunstmest. Of de deal echt werkbaar is zal dus afhangen van de lokale aanvaarding in het Verre Oosten, aldus de onderzoeker. De twee landen hebben overigens de samenwerking in de landbouwsector versterkt. Rusland koopt meer pesticiden van China en ook landbouwmachines. Directeur Sinegovskiy Mikhail Olegovich van het economisch team bij het All-Russian Research Institute of Soybean vindt echter dat zijn land eerder behoefte heeft aan investeringen in het verwerken van landbouwproducten dan gewoon het verbouwen van gewassen.

E-commerce

Om in de buurt te blijven vermelden we nog dat in een grensstad met Rusland de provincie Jilin

cof


de inspanningen voor grensoverschrijdende e-commerce opdrijft. Hunchunnet.com laat weten dat vorige maandag in de stad Hunchun een supervisie centrum en service platform voor grensoverschrijdende handel gestart is. Tijdens de start dag kochten Russische consumenten voor 128.000 $ goederen die naar Rusland getransporteerd werden. De Jilin Daily weet dat Jilins uitvoer via grensoverschrijdende e-commerce tijdens de eerste 7 maanden van het jaar met 29% gestegen is tot meer dan één miljard yuan. Naar verluidt groeit e-commerce in Rusland ook snel en het marktpotentieel is groot. Dit kan bewezen met de verkoop van de Huawei smartphones die in 2014 in Rusland geïntroduceerd werden  nu de markt leiden met 24,6% van de markt, meer dan Apple. Andere Chinese merken zijn gevolgd en vertegenwoordigen één op drie verkochte smartphones in het land.
Bronnen: SCMP, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.