SCO groeit uit regionale rol (upd)

Met het aanvaarden van een nieuw volwaardig lid, akkoorden om 5 landen de status van dialoog partner te geven en voorakkoorden voor 3 andere landen groeit de SCO uit zijn rol van regionale- tot eerder wereldwijde organisatie. Dit blijkt uit de verklaring van Samarkand die naast de interne samenwerking op de meest diverse gebieden naar buiten de strijd aanbindt voor het multilateralisme.  

Groepsfoto SCO staatshoofden Foto GT/Xinhua Disclaimer

De staatshoofden hebben te Samarkand een slotverklaring ondertekend die bestaat uit 121 punten. Vastgesteld wordt dat de technologische en digitale kloof groeit, op de financiële markten turbulentie aanhoudt, de investeringen verminderen, de toeleveringsketens onstabiel zijn, het protectionisme toeneemt en de Covid19-pandemie plus de klimaatverandering bijkomende uitdagingen vormen.

Nieuwe oplossingen zijn nodig voor een meer  democratische, rechtvaardige en multipolaire wereldorde gebaseerd op de universeel erkende principes van internationaal recht, multilateralisme, wederzijds voordeel en gelijke samenwerking tussen staten met een centrale coördinerende rol voor de VN. De SCO staten verwerpen ideologische en confronterende blokbenaderingen en streven naar een nieuw type internationale betrekkingen in de geest van wederzijds respect, rechtvaardigheid, gelijkheid en wederzijds voordeel. De lidstaten nemen nota van de ontoelaatbaarheid van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van staten onder het voorwendsel van de bestrijding van terrorisme en extremisme, evenals de ontoelaatbaarheid van het gebruik van terroristische, extremistische en radicale groeperingen voor eigen doeleinden. Een aantal punten hebben het over de digitale uitdaging, de drughandel, non proliferatie van atoomwapens en het Actieplan over het Iraans atoomprogramma, bezorgdheid over het gebruik van de ruimte voor bewapening…De staten gaan onder meer samenwerken op het vlak van ICT, gezondheidszorg en Covid19, het maakwerk, transport, energie, milieu, landbouw en voedsel…

Uitbreiding

Uitbreiding de voorbije 21 jaar Grafiek Global Times Disclaimer

Het Koninkrijk Bahrein, de Malediven, de staat Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en de Republiek van de Unie van Myanmar krijgen de status van SCO-dialoogpartner. Memoranda over het verlenen van de status van SCO-dialoogpartner werden getekend met de Arabische Republiek Egypte, het Koninkrijk Saoedi-Arabië en de staat Qatar. Tevens werd een memorandum ondertekend over de verplichtingen die het volwaardig lidmaatschap voor Iran inhoudt. Het proces voor de aanvaarding van Wit-Rusland werd opgestart. Gezien India volgend jaar de SCO-voorzitter is, zal de volgende vergadering van de staatshoofden in India plaats vinden.

Uit omsingeling

Volgens BuZa minister Wang Yi was de trip van Xi Jinping naar Centraal Azië een strategische zet om uit VS omsingeling van China te breken door de uitbreiding van het aantal vrienden in de Shanghai Cooperation Organisation. Wang Yi benadrukte dat Xi de succesvolle ervaring van de SCO samenvatte namelijk het vasthouden aan politiek vertrouwen, win-winsamenwerking, gelijkheid tussen naties, openheid en inclusiviteit, evenals rechtvaardigheid en rechtvaardigheid. Secretaris generaal Deng Hao van het China Center for SCO Studies voegt er in de Global Times aan toe ‘In schril contrast met de geest van de SCO probeert het door de VS geleide Westen een alliantie in de stijl van de Koude Oorlog op te bouwen op basis van ideologische criteria, wat leidt tot de golf van contra-globalisering en confronterende verdeeldheid die de wereld nu ervaart’.

Wang merkt nog op dat de nieuwe ronde van de grootste uitbreiding van het SCO-lidmaatschap zijn status en invloed als de dichtstbevolkte regionale samenwerkingsorganisatie met het grootste grondgebied ter wereld heeft geconsolideerd. ‘Deze uitbreiding toont volledig aan dat de SCO geen gesloten en exclusieve ‘kleine kliek’ is, maar een open en inclusieve ‘grote familie”, voegde hij er nog aan toe. De zopas bekende cijfers over de buitenlandse handel met SCO landen geven tenslotte aan dat deze van januari tot en met augustus met 26% steeg tot 1730 miljard yuan;

BRONNEN Xinhua, Global Times, www.mea.gov.in

Lees ook documenten op SCO webdsite

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.