Augustus cijfers verbeteren lichtjes

Niettegenstaande ongunstige interne- en buitenlandse omstandigheden wijzen de economische cijfers voor augustus op een lichte verbetering. Vermoed wordt dat de groei zwak blijft zij het dat de regering er alles aan doet om het tij te keren.

Werkplaats van Huarui Sewing Foto Global Times/cns Disclaimer

De nijverheidsproductie steeg in augustus,met 4,2% meer dan de 3,8 % groei in juli. De kleinhandel verkoop ging met 5,4% vooruit terwijl het 2,7 % was in juli. De autoverkoop nam op jaarbasis met 15% toe gestimuleerd door toelagen en belastingverminderingen. Na een contractie met 1,5% in juli steeg de omzet van de restaurants met 8,4%.  De investeringen in vaste activa namen tijdens de eerste 8 maanden toe met 5,8% tegenover 5,7% tijdens de eerste 7 maanden.  De privésector investeerde 2,3% meer, investeringen in infrastructuur stegen met 8,3% en in het maakwerk met 10%, maar die in vastgoed daalden met 7,4%. De investeringen in hightech sectoren kenden in dezelfde periode een sterke groei, waarbij die in de hightech productie- en dienstensectoren met respectievelijk 23 % en 14,2 % op jaarbasis , zo blijkt uit de gegevens van het Statistisch Bureau. De stedelijke werkloosheid bedroeg 5,3%, iets minder dan 5,4% in juli. Deze van de groep tussen 16 en 24 jaar blijft echter hoog op 18,7%.

Kleinhandel steeg met 5,4% Foto SCMP/Xinhua Disclaimer

Beoordeling

De economie deed het lichtjes beter dan verwacht, maar de toestand is verzwakt zowel door nieuwe virus opflakkeringen en door sluiting van fabrieken bij gebrek aan stroom. Bovendien is de situatie in het buitenland gecompliceerd en nog ernstiger wat de uitvoer beïnvloedt. Ook de vastgoedmarkt zit in een diepe malaise. De huizenprijzen dalen al 12 maanden op rij.  Analisten vrezen dat de economie zwak kan blijven tot het jaareinde. Investeringsbanken voorspellen een groei rond 3%. Tijdens een bijeenkomst van de regering beloofde premier Li Keqiang de investeringen verder uit te breiden om meer vraag te creëren en het vertrouwen te vergroten. In de volgende fase moet stabiel herstel het uitgangspunt blijven terwijl de pandemie wordt voorkomen, China zal focussen om de vraag te verhogen, de werkgelegenheid en de prijzen te stabiliseren zodat de economie wordt geconsolideerd en zich veilig ontwikkelt binnen een redelijk bereik, zo heet het

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *