Shanghai financiële tycoons hebben schrik

Na de arrestatie van tycoon Dai Zhikang van de groep Zandai en 14 andere personen die bedrijven met A-aandelen leiden of controleren, zit de schrik er bij de financiële tycoons aardig in. De overheid wil de financiële stal uitmesten en de sanering van de P2P-sector is daar een voorbeeld van.

Dai Zekang

Dai Zhikang van de Zandai Group heeft zich aan de politie overgegeven en fraude bekend in zijn peer-to-peer leenplatform Laocaibao. . Vorige maand kondigde de 55 jarige tycoon af dat hij persoonlijk een herstructurering zou leiden. Honderden investeerders voelden nattigheid en vroegen op Zendai’s kantoren de terugbetaling van hun investering. De gemoederen waren zo verhit dat de politie moest tussen komen. Dai gaf zich aan de politie over nadat deze tot dwangmaatregelen tegen Dai was over gegaan. Hij bekende onwettige fondsenwerving en geldverduistering. Minstens 40 andere personen werden in hechtenis genomen rond dit geval. Eind juli hadden meer dan 28.000 investeerders geld via zijn platform uitgeleend aan 100.000 leners waarbij de uitstaande bedragen 5 miljard beliepen.

De Chinese P2P-sector kende de voorbije jaren een stormachtige groei. De regulateurs hebben echter hun controlebevoegdheid verstevigd in de cruciale sector van het schaduwbankieren. De totale maandelijkse volumes aan geworven fondsen daalde van piek 253 miljard yuan in juni 2017 tot 90 miljard in juli. Teken aan de wand is dat ’s lands grootste P2P platform Ping An Insurance’s Lufax zijn P2P-activiteiten terugschroeft en zich terugplooit op andere terreinen waarbij financiële technologie en verbruikerskrediet.

Baofeng

Feng Xin

Nauwelijks één dag nadat Bai zich over gaf, maakten de Shanghai autoriteiten bekend dat Feng Xin van de Baofeng groep gearresteerd werd en beschuldigd van omkoperij. De beurswaarde van Baofeng die een paar jaren terug nog 40 miljard yuan bedroeg, viel vorige week terug tot 1,8 miljard yuan. Waarvan hij beschuldigd werd, blijkt uit het aanhoudingsbevel. Baofengs problemen startten met een overeenkomst van 5,2 miljard om 65% aandeel te verwerven van de Londense dealer van sportrechten MP & Silva (MPS). De overeenkomst werd gefinancierd door een vermogensbeheerproduct. Hoewel MPS 1,4 miljard $ waard was, moest Baofeng enkel 60 miljoen neertellen; de rest zou gefinancierd worden door zwaargewichten China Everbright en China Merchants Bank. Baofeng kon zijn beloftes niet waarmaken om zijn partners binnen 18 maanden te betalen en eind 2016 werd het door de Britse rechtbank geliquideerd . Vorige maand kwam zelfs niemand opdagen van de aandeelhouders voor een spoed algemene vergadering, aldus ThePaper.cn. De affaire zorgde nog voor een onzalige nasleep zowel bij Everbright Securities als bij China Merchants Bank. Volgens Caixin warden verschillende personen van Everbright opgepakt op verdenking van het aanvaarden van smeergeld.

Andere

Wang Zhenhua

Te Shanghai hebben de voorbije maanden nog een reeks andere arrestaties de investeerders in verwarring gebracht. Miljardair Wang Zhenhua werd door de politie in juli opgepakt wegens kindermisbruik. Als gevolg daarvan daalden de aandelen van zijn beursgenoteerde bedrijven Seazen Holdings en Fortune Land met miljarden dollar. In juli daalde voorts de beurswaarde van Camsing International met 80% in één sessie nadat stichter voorzitter Lo Ching aangehouden werd door de politie van Shanghai. Ook zou ze overeenkomsten gedekt hebben door dubieuze vermogensbeheerproducten.

De lijst van gevallen tycoons wordt al maar groter. Volgens Caijing zijn nu al 14 voorzitters of controleurs van bedrijven met A-aandelen ofwel gearresteerd of loopt een officieel onderzoek tegen hen. Het financieel blad merkt op dat de regering op drie manieren de orde wil herstellen in het financieel systeem: het nagaan van twijfelachtige overnames in het buitenland, het uitroeien van ontoelaatbaar gedrag op de beurs en de schuld afbouw in de sector van P2P en vermogensbeheerproducten.

Week in China, SCMP (foto)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *