‘Slachtoffers aardbeving krijgen hulp van overal in China’

foto Xinhua/Shen Bohan disclaimer

In de ijskoude, hooggelegen Tibetaanse regio in westelijk China zet men de hulpverlening aan de slachtoffers van de zware aardbeving uit alle macht verder.

Redders blijven zoeken naar overgebleven slachtoffers van de dodelijke aardbeving die toesloeg in de buurt van een voor Tibetaanse boeddhisten heilige stad. De aardbeving heeft een afgelegen gebied getroffen nabij de stad Xigaze, de traditionele zetel van de Panchen Lama, de op één na hoogste figuur in het Tibetaanse boeddhisme. Het was niet meteen bekend of hij op dat moment in zijn Tashi Lhunpo-klooster was.

Herhuisvesting

Meer dan 14.000 reddingswerkers hebben intussen tegen de klok naar overlevenden gezocht en de herhuisvesting van getroffen bewoners versneld. Want nu gaat de aandacht vooral naar het logement van de overlevenden. Tenten, gevoerd met gewatteerde vulling om de kou buiten te houden, zijn opgezet als tijdelijk onderdak. Dekbedden, kachels en andere hulpgoederen blijven toestromen voor de mensen wiens huizen onbewoonbaar of onveilig zijn geworden. De centrale Chinese overheid heeft een tweede lading van 20.000 artikelen, zoals dekbedden en opklapbedden, 2.000 sets met stapelbedden en 200.000 stuks winterbenodigdheden toegewezen aan de door de aardbeving getroffen gebieden. De temperaturen dalen ’s nachts tot ver onder het vriespunt in een gebied met een gemiddelde hoogte van ongeveer 4.200 meter.

Zware aardbeving

Nog meer dan 500 naschokken werden geregistreerd na de aardbeving, die volgens sommige geologische diensten een kracht van 6,8 had. De beving was ook ongeveer 75 km verwijderd van de Mount Everest en de grens met Nepal. Het gebied rond de Mount Everest, ongeveer 50 mijl ten zuidwesten van het epicentrum, was op dat moment niet bevolkt omdat veel inwoners naar elders waren getrokken om aan de winterkou te ontsnappen. De beving wekte de inwoners van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, ongeveer 200 km van het epicentrum, en joeg hen de straat op.

Gevolgen

Het bevestigde dodental staat intussen op 126, het aantal gewonden op 188. Volgens Tsering Phuntsog, de leider van de Communistische Partij van Gurum, bevonden zich onder de doden van de beving minstens 22 van de 222 inwoners van dit dorp. Onder de slachtoffers bevond zich ook de 74-jarige moeder van deze functionaris en verschillende andere van zijn familieleden. Jongeren konden zich nauwelijks redden, bejaarden slaagden er helemaal niet in om weg te komen.

De schade die de op één na grootste stad van Tibet heeft opgelopen moet nog volledig worden geraamd. Volgens een voorlopig onderzoek zijn meer dan 3.600 huizen ingestort en verhuisden 46.000 inwoners.

Hulpverlening

De Chinese president Xi Jinping heeft onmiddellijk opgeroepen om alles in het werk te stellen om mensen te redden, het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken en mensen met beschadigde huizen te herhuisvesten. CCTV meldde dat meer dan 3.000 reddingswerkers zijn naar het gebied zijn gestuurd, . Vicepremier Zhang Guoqing reisde naar het gebied om het werk te coördineren, terwijl de regering heeft aangekondigd dat er 100 miljoen yuan (ongeveer 13,2 miljoen euro) wordt uitgetrokken voor rampbestrijding.

‘Uit heel China’

Xinhua kopt dat het door de aardbeving getroffen Xizang (Chinese naam voor Tibet) hulp ontvangt uit heel China. Het officiële persbureau citeert Ma Junyun, een inwoner van de provincie Gansu, die met een groep vrienden hulp ging bieden in het getroffen gebied. ‘Wat onze bevolkingsgroep ook is, we vormen een hele grote familie’, is de visie van deze solidaire burger. De journalisten van Xinhua wijzen erop dat talloze Chinezen van overal te lande aankomen om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving.

Bronnen: Xinhua, Morning Star