Sport en geopolitiek: Amerikaans basketbal gevangen in het net

Morey en Yao Ming in betere tijden

NBA, de Amerikaanse basketbalvereniging, is in de vuurlijn gekomen van de ideologische oorlog tussen de VS en China. Aanleiding is een uitspraak van een clubmanager over Hongkong.

Het Amerikaans basketbal is erg populair in China, zeker sinds de Chinese speler Yao Ming tussen 2003 en 2011 de sterspeler was bij de Houston Rockets, een ploeg uit de Amerikaanse competitie van de NBA. Wedstrijden worden op de Chinese sportkanalen uitgezonden en talrijke Chinese bedrijven sponsoren NBA of één van haar clubs. De NBA plande deze week een reeks speciale evenementen voor fans en demonstratiewedstrijden in verschillende Chinese steden in het kader van de NBA China Games.

Provocatie

Maar vorige vorige vrijdag verstuurde Daryl Morey, de manager van de Houston Rockets, een club van de NBA, een tweet waarin hij opriep te vechten voor de vrijheid van Hongkong.

De verontwaardiging op de sociale media in China was massaal. De Chinese overheid beschuldigt de VS er van de onlusten in Hongkong actief aan te stoken om China zoveel mogelijk te destabiliseren. Het heeft in augustus de VN verzocht hierover een formeel onderzoek te starten. De Chinese bevolking staat als één man achter de overheid in de zaak Hongkong.

Meteen begonnen Chinese sponsors te verklaren dat ze hun contract niet zouden verlengen of proberen op te zeggen. Anderen vroegen dat de NBA een duidelijk standpunt zou innemen. De Chinese Basketbal Vereniging zal alle samenwerking met de Rockets stopzetten. Vier vriendschappelijke wedstrijden tussen Chinese clubs en clubs van de NBA Development League die later deze maand in Suzhou gepland waren, worden afgelast. Taobao, het grootste Chinese portaal voor e-commerce en filiaal van Alibaba, verwijdert alle merchandising die verwijst naar de Houston Rockets.

Schadebeperking

Morey besefte zijn blunder, verwijderde zijn tweet en probeerde maandag uitspraak te relativeren. Hij verklaarde dat hij niemand had willen beledigen.
De NBA en de Rockets zelf deden aan schadebeperking. Tilman Fertitta, de eigenaar van de Rockets, reageerde dat ‘Morey niet spreekt voor de Houston Rockets… Wij zijn geen politieke organisatie’ . James Harden, de talisman van de Rockets, verklaarde in Japan waar de ploeg verblijft voor demonstratiewedstrijden: ‘We verontschuldigen ons. We houden van China. We vinden het fantastisch daar te spelen‘.
Maandag kwam er een verklaring van Mike Bass , de woordvoerder van NBA. De NBA erkent dat de standpunten van Morey ‘ veel van onze vrienden en supporters in China beledigd hebben, wat een spijtige zaak is’. Morey sprak niet in naam van de Rockets of van de NBA, maar ‘de waarden van de vereniging ondersteunen personen die zich willen informeren en die hun mening over voor hen belangrijke zaken willen delen’. Uitsluitend in de Chinese versie van de tekst was daaraan toegevoegd dat de NBA ‘ erg ontgoocheld was over de ongepaste opmerkingen’.

Escalatie

Wie dacht dat de zaak daarmee zou luwen, vergiste zich. NBA kreeg nu de Amerikaanse politieke wereld over zich. Zowel Republikeinse als Democratische politici , waaronder verschillende presidentskandidaten veroordeelden luidkeels wat ze de capitulatie van de NBA voor het geld van China en het verraad aan het principe van vrije meningsuiting noemen.

De geschrokken NBA-leiding nam daarop een nieuwe bocht. NBA-commissaris Adam Silver, ook op bezoek in Japan, verklaarde in een interview met Kyodo News dat de NBA pal achter het recht op vrije meningsuiting voor Morey staat. “Het is onvermijdelijk dat mensen in de hele wereld – ook in de VS en China – verschillende standpunten hebben over sommigen onderwerpen. Het is niet de rol van de NBA om daarin rechter te spelen’… ‘ NBA is niet van plan te gaan bepalen wat spelers, medewerkers en ploegeigenaars zeggen of niet zeggen’…’Ik zie wel in dat er gevolgen verbonden zijn aan het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting. We zullen met die gevolgen moeten leven’.

De Chinese reacties lieten niet op zich wachten. Nog meer sponsors haakten af, de Chinese artiesten die aan de evenementen van de NBA China Games zouden deelnemen distantieerden zich één na één, de Chinese staatstelevisie maakte bekend dat ze de China Games niet zal uitzenden en alle verdere vormen van samenwerking met NBA onmiddellijk zal herzien. Ook Tencent, de Chinese digitale partner van NBA, gaat niets streamen van de NBA China Games. Popidool Cai Xukun, de ambassadrice van NBA voor China, schort de samenwerking onmiddellijk op. Het eerste evenement van de NBA China Games, op 8 oktober, is op bevel van de Chinese overheid afgelast door de NBA. Demonstratiewedstrijden in Shanghai later deze week zullen achter gesloten deuren gespeeld worden.

Bronnen: Reuters, China Daily, AFP, USA Today

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Sport en geopolitiek: Amerikaans basketbal gevangen in het net

  1. “De Chinese bevolking staat als één man achter de overheid in de zaak Hongkong.”

    Hoe weet u dat ? en als het al zo zou zijn, is dat misschien omdat er geen vrije media in China zijn ?

    Weeral het zoveelste weinig kritische artikel dat ik hier lees.

  2. uit een Pew-poll blijkt juist het omgekeerde : naarmate Trump en de VS-media tegen China schrijven (of indoctrineren) daalt ook de steun van de VS-bevolking
    en
    Pew Center revealed that Chinese expressed the highest satisfaction with their country’s direction. The 85 percent satisfaction rate dwarfed the 57 percent in Germany, 33 percent in Japan, 24 percent in South Korea, and 31 percent in the US.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *