Staatsondernemingen in 2021: +20%

De centraal bestuurde staatsondernemingen maakten vorig jaar 19,5% meer omzet en realiseerden 29,8% meer winst. Volgens SASAC werden al 70% van de doelstellingen bereikt uit het driejarenplan ter hervorming van de staatsondernemingen.

Installatie bij China Shipbuilding Industry van apparatuur voor schone energie

De omzet van de door State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) gecontroleerde ondernemingen steeg in 2021 tot 36300 miljard yuan of een vooruitgang met 19,5%. Hun winsten bedroegen 1800 miljard yuan of 29,8% meer. De winstmarge verhoogde met 0.6 % tot 6.8 %. De begin 2021 vooropgestelde doelstellingen werden gehaald.

SASAC-woordvoerder Peng Huagang preciseerde dat 2021 het tweede jaar was uit een driejarenplan ter hervorming van de staatsondernemingen. 70% van de hervormingsdoeleinden die de werking en het toezicht op de staatsondernemingen willen verbeteren, werden al gerealiseerd. Ook de consolideringen zoals bij de China Electrical Equipment Group Co, de China Logistics Group, China Satellite Network Group en China Rare Earth Group behoren tot de hervormingen. 98% van de staatsondernemingen hebben voorts al het vennootschapssysteem aangenomen. Vorig jaar werd meer dan 380 miljard yuan aan particulier kapitaal in de staatsbedrijven gebracht.

Voor 2022 is de doelstelling de ratio activa/schuld onder 65% te houden. Momenteel bedraagt die 64,9%. De centrale staatsondernemingen investeerden vorig jaar 904 miljard in O&O wat 16% meer is op jaarbasis. Het doel is voorts de winstmarge met 0,1 % te verhogen en de arbeidsproductiviteit die nu 694.000 yuan bedraagt per hoofd te verhogen met 5%. In de toekomst zal de klemtoon bij de hervorming van de staatsondernemingen liggen op innovatie, reële groei en koolstofarme ontwikkeling.

China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *