”State Grid” breidt slim network uit

China’s grootste elektriciteitsverdeler -de “State Grid Corporation”- is van plan haar intelligent netwerk uit te breiden naar domeinen zoals elektrische laadstations en windinstallaties. Bij het herladen van autobatterijen zal meer aandacht gaan naar het gewoon wisselen van batterij. Dit duurt welswaar korter, maar de bouw van deze swapstations valt wel duurder uit.

Laadmodule in Ningbo


Zoals we reeds schreven is  ‘s lands grootste elektriciteitsverdeler bezig met de uitbouw van haar “smart grid” of intelligent netwerk. De corporatie verklaarde haar elektrische herlaadstations dit jaar met zeven te willen vermenigvuldigen tot 173 met 9211 oplaadmodules en dit verspreid over 26 regio’s of provincies. Het gebrek aan oplaadstations is nog altijd een obstakel voor de opgang van de elektrische auto’s.
Volgens directeur Yao Jianguo van het “Smart grid” onderzoekscentrum bij de State Grid wil deze in de toekomst meer de uitwisseling van batterijen bevorderen. Immers een lege- tegen een volle batterij ruilen duurt maar 5 minuten, terwijl de oplaadbeurt 3 tot 5 uren kan duren. De prijs van een swap-station is echter veel duurder: de bouw van een grootschalig laadstation kost tussen de 20 à 30 miljoen yuan volgens Yao, maar een swapstation kost meer dan 100 miljoen yuan. Voorlopig zijn er maar 10 ruilstations in China, maar deze worden wel een trend.
De State Grid is ook van plan haar technologie voor een slim netwerk door te trekken naar de hernieuwbare energie zoals de windenergie. Vorig jaar investeerde de State Grid 41 miljard in wind-energieprojecten zodat het nu een capaciteit heeft van 28 miljoen kW. Deze zou dit jaar verhoogd worden tot 50 miljoen kW.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “”State Grid” breidt slim network uit

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *