Steunprogramma Xinjiang in de stijgers

De Autonome Regio Xinjiang zal meer dan 10 miljard yuan aan steun ontvangen van 19 partnerprovincies uit het meer ontwikkeld deel van China. Eind deze maand wordt een Xinjiangconferentie gehouden met concrete steunmaatregelen.

Markt in Kashgar

Markt in Kashgar


Reeds 13 jaar lopen partnerprogramma’s tussen provincies/steden in het ontwikkeld oostelijk deel van China en minder ontwikkelde provincies/steden in het westen.  Zo heeft Guangdong voor 660 miljoen yuan verleend aan de prefectuur Hami in 260 projecten. Tianjin gaf van haar kant hulp aan Kashgar: voor 100 miljoen fondsen werden gratis verstrekt en voorts zijn er 127 economische- en technologische samenwerkingsakkoorden ter waarde van 540 miljoen yuan.
Dit programma wordt nu voor Xinjiang doorgetrokken en daarbij zal de regio 10 miljard yuan ontvangen. Behalve de hoofdstad Urumqi en Karamay zal de rest van de regio van de steun kunnen genieten. Het totale aantal steden dat hulp krijgt van het programma is verhoogd van 56 tot 82. Nog 5 supplementaire provincies behoren tot de donoren.  Het is de regering die de partners aanwijst. Zo worden de rijkere gebieden als Peking en Guangdong gekoppeld aan armere zoals Hotan en Kashgar. De stad Peking heeft alles bijeen de afgelopen jaren aan Hota, 7,5 miljard yuan hulp verleend en is van plan hetzelfde bedrag uit te trekken voor de komende vijf jaren. Noordoostelijke provincies worden gekoppeld aan Tachen en Altay wegens gelijkaardige klimaatomstandigheden. De donoren zullen verplicht worden een deel van hun inkomen te spenderen in de steden uit Xinjiang, waarbij de klemtoon ligt op het verhogen van de levensstandaard. Vicepremier Li Keqiang vindt verbeteringen in huisvesting, werkgelegenheid en onderwijs prioritair. Li zei dat de regering het programma in 2011 zal lanceren na een jaar van onderzoek, planning en training van personeel. Hij verwacht significante resultaten op 5 jaar tijd.  Leiders van de provincies/steden uit het oosten trokken vorige maand met onderzoeksteams naar hun partners in het oosten  om zo spoedig mogelijk samenwerkingsplannen op te stellen.
Zie ook: CCTV-video;   verdere achtergrond

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *