Strafwet strenger voor kinderhandel en steun aan terrorisme

In het Chinese parlement wordt het negende amendement op de Strafwet besproken. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op kinderhandel en op het steunen van terrorisme. In beide gevallen wordt de wet strenger.

child trafficking ChinaKinderhandel is van oudsher een belangrijk sociaal probleem in China; kinderen worden ontvoerd en verkocht aan kinderloze echtparen. De huidige straf voor wie kinderen ontvoert of verhandelt is minimum vijf jaar. Ontvoeringen zorgen voor veel sociale beroering. Recentelijk was er een wechat campagne om alle schuldigen verplicht de doodstraf te geven. Het blad Caixin werpt echter op dat het niet zozeer de strenge straf is die de kwaal kan uitroeien maar wel het adequaat opsporen van de misdadigers. Het vermeldt een statistiek van 2012:  18.000 gerapporteerde verdwijningen van kinderen, slechts 22% opgelost (lager dan het gemiddelde van 40% van alle misdaden).
Zal de wijziging aan de Strafwet daarin verandering brengen? Voortaan worden ouders die kinderen kopen strenger aangepakt. Tot nu toe gaan die bijna altijd vrijuit. Voortaan zullen ze ook gestraft worden, met weliswaar een strafvermindering indien ze het kind goed behandelen en de bevrijding van het kind niet hinderen. Volgens de cijfers van het Opperste Gerechtshof werden in 2014 in totaal 13.000 ontvoerde kinderen bevrijd, wat toch al op vooruitgang tegenover 2012 wijst.

Training is ook terrorisme

Een ander luik van het amendement breidt de lijst van activiteiten uit die onder de noemer terrorisme vallen. Dit is een antwoord op de toename van terroristische aanslagen door separatistische Oeigoeren, niet alleen meer in de onrustige provincie Xinjiang, maar de voorbije jaren ook in Beijing, Wuhan en elders. Onder de huidige wet zijn terroristische activiteiten en het financieren van terroristische organisaties strafbaar. Nu wordt ook het financieren van de opleiding van terroristen een misdrijf, dat bestraft wordt met minimum vijf jaar gevangenis plus zware boetes. Wie mensen rekruteert of vervoert om deel te nemen aan terroristische organisaties, activiteiten of opleiding en wie materiaal verschaft voor terroristische opleidingen, ze organiseert of eraan deelneemt, krijgt in ernstige gevallen ook minimum vijf jaar gevangenis. Verder wordt ook contact met buitenlandse terroristische organisaties en het plannen van terreur strafbaar.

Een derde luik van het amendement stelt het autorijden onder invloed van drugs strafbaar. Tot nu toe wordt men alleen gestraft wanneer men een ongeval veroorzaakt.

Het ontwerp werd al in november op het internet geplaatst en er kwamen 51.000 commentaren binnen van 15.000 personen.

Bronnen: China daily, Caixin.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *