Strikte regels voor gebruik van genetisch materiaal

Nieuwe regels verbieden het commercieel verhandelen van menselijk genetisch materiaal. Verder verplichten ze buitenlandse bedrijven samen te werken met China wanneer ze onderzoek willen doen naar lokaal genetisch materiaal.

Met genetisch materiaal bedoelt men zowel informatie over het menselijk genoom als materiaal van organen, weefsels en cellen dat die informatie bevat.

De 47 nieuwe regels in zes hoofdstukken worden van kracht vanaf 1 juli. Tot nu toe werkt men op basis van voorlopige regels uit 1998.

Geen koopwaar

Kopen of verkopen van genetisch materiaal wordt verboden. Een uitzondering is het betalen van een redelijke onkostenvergoeding voor materiaal dat dient voor onderzoek.

Wie toch illegale handel drijft kan boetes opgelegd krijgen tot 10 miljoen yuan (1,3 miljoen euro). Wie meer dan één miljoen yuan verdiend heeft uit illegale transacties moet vijf à tien keer de winst betalen als boete.
Wie genetisch materiaal verzamelt, bewaart en gebruikt voor experimenten zonder voorafgaande toelating, krijgt boetes tot 5 miljoen yuan.

Het wordt mogelijk een registratiesysteem op te zetten voor bepaalde genetische groepen of families en voor genetisch materiaal uit bepaalde streken.

Internationale samenwerking

Buitenlandse of internationale organisaties die Chinees genetisch materiaal willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek moeten dat doen samen met een Chinese partner. Ze mogen zelf geen materiaal verzamelen en zij kunnen dit materiaal ook niet met andere buitenlanders delen.
Elke samenwerking moet goedgekeurd worden door beide betrokken landen. Er zal duidelijk beschreven worden wie eigenaar wordt van het wetenschappelijk resultaat en wat er gebeurt met de eventuele toekomstige winst.

Alle informatie over menselijk genetisch materiaal moet ter plaatse opgeslagen en bewaard worden indien ze openbaar gebruikt wordt of doorgespeeld aan buitenlandse organisaties of instellingen die opgezet zijn of gecontroleerd worden door buitenlands personeel

Van alle informatie zal gecontroleerd worden of ze invloed kan hebben op de volksgezondheid of de nationale veiligheid.

Duidelijkheid scheppen, mistoestanden vermijden

He Jiankui

Wie biotechnologisch onderzoek, ontwikkeling of klinische proeven wil doen moet strikt de wetten voor onderzoek en klinische toepassing en de relevante administratieve en overheidsregels volgen.

Het doel van de nieuwe regelgeving is het beschermen van het menselijke genetisch materiaal in China en het verhinderen dat men dit materiaal illegaal verwerft voor biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling waarvoor geen vergunning is.

In het perscommuniqué van de ministeries van Wetenschap en Technologie en van Justitie vermeldt men als negatief voorbeeld het beruchte geval van de tweelingen waarvan de genen gemanipuleerd werden. In november 2018 meldde wetenschapper He Jiankui dat hij de genen van een tweeling voor de geboorte gewijzigd had om ze immuun te maken tegen het hiv-virus. Dat veroorzaakte wereldwijd en in China afkeuring. Een ander geval was BGI Genomic dat illegaal genetisch onderzoek uitvoerde samen met een buitenlandse instelling en dat materiaal exporteerde.

Door zijn grote bevolking heeft China de grootste hoeveelheid genetisch materiaal van Oost-Aziatische volkeren. Dit materiaal moet beschermd worden en mag enkele gebruikt worden om de gezondheid en het welzijn van de mensen te verbeteren, aldus de Chinese Academie van Wetenschappen. Het is bekend dat sommige landen genetisch onderzoek doen om biologische wapens te maken die alleen een specifieke etnische groep treffen.

De regels verschaffen juridische zekerheid aan Chinese onderzoekers zodat ze gemakkelijker samen kunnen werken voor beter onderzoek samen met de meest gereputeerde instellingen in de wereld.

Bronnen: Global Times, China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *