Studenten weer naar het platteland in China!

China zal zo’n tien miljoen studenten vragen om vrijwilligerswerk te doen op het platteland. Het is de bedoeling dat ze daar tot 2022 bijdragen aan de ontwikkeling op cultureel, technologisch en medisch vlak.

uitleg over irrigatie foto Global Times

Deze actie maakt deel uit van het project om de armoede totaal te laten verdwijnen in China. De doelgebieden zijn vooral regio’s waar nog diepe armoede heerst. Ook streken waar etnische minderheidsgroepen wonen en waar in de vorige eeuw revolutionairen hun basissen hadden komen in aanmerking. Het gaat om een initiatief van de Communistische Jeugdbond.

Kenniskloof dichten

Van deze opgeleide jongeren verwachten de organisatoren dat ze hun kennis in dienst stellen van activiteiten waaraan de doelgebieden blijkbaar grote behoefte hebben. Dat geldt voor industriële ontwikkeling, plattelandsadministratie, technologische vooruitgang en milieubescherming. De jongeren zullen de kenniskloof tussen stad en land helpen dichten, zo hoopt de Communistische Jeugdbond.

Tianjin Univ.

De Universiteit van Tianjin loopt bij dat soort projecten voorop. Eerste- en tweedejaarsstudenten gaan tijdens hun zomervakantie ‘sociale praktijkervaringen opdoen’ op het platteland. Er bestaat een verband tussen de behaalde cijfers en die sociale praktijk. Van de bachelorstudenten neemt 90% aan het programma deel. Tianjin Univ. zendt ook elk jaar 4.000 personeelsleden uit.  

‘De bedrijvige school’

Een praktijkvoorbeeld in beide betekenissen van het woord is dat van Dangchang, een dorp in Gansu (een provincie in het noordwesten van China). Daar heeft de bevolking dank zij de kennis van internet- en digitale economie, geleverd door de studenten, online winkels geopend en daarmee voor hun ambachtelijke producten en lokale specialiteiten een afzet gecreëerd over heel China. De handel heeft vorig jaar 80.000 yuan (10.500 euro) winst opgeleverd. Nog een voorbeeld is dat van een toerismebedrijf in Azhe (Yunnan, in het zuidwesten), ondersteund door de School voor Toerisme van de Sun Yat-sen Universiteit. Een maand na de oprichting maakte het bedrijf uit Azhe niet minder dan 155.700 yuan (20.500 euro) winst.

Politiek en cultuur

Uiteindelijk zullen studenten ook de productiewijze in de landbouw beïnvloeden en transformeren, met moderne technologische middelen zoals drones voor irrigatie. En ook op cultureel gebied zouden de educatieve praktijkstages een en ander op gang moeten brengen. De studenten van Tianjin hebben aan arbeiders en plattelandsbewoners les gegeven over het 19e Partijcongres. Ze hebben ook muurschilderingen over de kernwaarden van het socialisme aangebracht in een wijk van Tianjin.

platteland

Stad naar platteland

Volgens onderwijskundigen wordt er met dat alles twee doelen gediend. Delen van het platteland krijgen een boost en er gebeurt iets aan de ongelijkheid in middelen en kennis die nog steeds bestaat tussen stad en platteland. Al vele jaren gaan mensen van het platteland naar de stad omdat ze daar werk, voorzieningen en kansen vinden. Op die manier heeft het platteland mee gezorgd voor de welvaart en de urbanisatie. Nu is er stilaan een beweging in omgekeerde richting en velen vinden dat maar goed ook.

Ommekeer?

Voor de jongeren zelf wordt wanneer ze zich inzetten voor hun medeburgers in de arme gebieden een beroep gedaan op hun vaderlandsliefde en sociale verantwoordelijkheidszin. Sommigen van hen houden er een ommekeer in hun toekomstverwachtingen en toekomstkeuze aan over.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Studenten weer naar het platteland in China!

  1. Dat zal waarschijnlijk niet meer dan wat propaganda blijken. Wie wil er nu naar het platteland verhuizen in plaats van een carriere in de stad. Ik heb wel een paar van die mensen ontmoet, maar het blijft een heel kleine minderheid.
    Misschien moeten ze die studenten naar de fabrieken sturen om socialistische waarden aan de arbeiders bij te brengen, maar juist ja, die neo-maoisten zitten nu in de bak, of in een werkkamp.

  2. Hoeveel Chinezen zijn lid van de partij? 10 miljoen is maar een fractie ervan. Wie een ambitie heeft zou waarschijnlijk eraan meedoen. Xi begon zijn carrière als een partijvertegenwoordiger in een klein dorp en is daarna omhoog geklommen. Hopelijk gaat het echt om het hart en niet om ambities.

  3. Hij werd ooit verbannen naar het platteland toen zijn vader in de gevangenis zat. Hij heeft 5 keer aan moeten vragen om lid van de partij te kunnen worden. Daarna moest hij ook examen afleggen om een ambtenaar te worden. Dengs kleinzoon had hetzelfde examen afgelegd en was gezakt. Dus met je vader of opa connectie komt je nergens. Dat hij ooit begon in een klein dorp met armoede was algemeen bekend. De westerse media hebben zelf dit dorp bezocht en noemden het een soort nieuwe propaganda toerisme.

  4. Twee feiten zijn ‘algemeen bekend’, vrij algemeen in China en min of meer in het Westen: Xi was de zoon van een hooggeplaatst revolutionair en functionaris van de CPC, die zoals vele kaderleden werd vervolgd tijdens de Culturele Revolutie en later gerehabiliteerd. https://en.wikipedia.org/wiki/Xi_Zhongxun.

    Xi zelf werd, ook tijdens de Culturele Revolutie, en zoals vele studenten zoals hijzelf, naar het platteland gestuurd. Dat gebeurde in het kader van een campagne die sterk verschilt van de huidige actie om studenten te vragen naar het platteland te gaan. Net zoals het China van vandaag sterk verschilt van het China van toen.

    Tracing the myth to its roots (2011) uit de New York Times, een krant die we niet van overdreven sympathie voor Xi Jinping moeten verdenken, is misschien interessant.
    https://www.nytimes.com/2011/02/17/world/asia/17village.html

  5. Van 99,99% van de studenten die tijdens de hysterie naar het platteland werden gestuurd zijn geen foto’s bekend

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *