Stuurgroep voedselveiligheid opgestart

De commisie die de voedselveiligheid moet bewaken en sturen, is opgestart. Voorzitter Li Keqiang beloofde een natiewijde opvoedingscampagne, nog dit jaar. Uit steekproeven in de provincie Guangdong blijkt dat blijvende bezorgdheid inzake voedingsstandaarden noodzakelijk blijft.
stuurgrvvRecentelijk werd ontdekt dat melamine uit een vorig voedselschandaal, waarbij enkele baby’s de dood vonden, niet werd vernietigd en terug in omloop werd gebracht. Een paar managers van een melkonderneming en een dealer in melkpoeder werden gearresteerd. China heeft weliswaar een nieuwe wet op de voedselveiligheid, maar de voor de toepassing is een sterke organisatie nodig en in de praktijk lopen de diverse betrokken overheden mekaar voor de voeten.
Om dit uit de wereld te helpen, werd de stuurgroep voedselveiligheid geïnstalleerd onder voorzitterschap van vicepremier Li Keqiang. De commissie omvat ministers van 15 ministeriële departementen, van Landbouw over Volksgezondheid tot Politie. Voorzitter Li zei bij de installatie dat er dit jaar nog een campagne gelanceerd wordt inzake voedselveiligheid: de campagne zal de nadruk leggen op voedingsadditieven, eetbare landbouwproducten, voedselverwerking, import/export en distributie, het slachten en de catering- en gezondheidsindustrie. Li gaf toe dat de toestand ernstig is en vroeg verbetering inzake de standaarden, de inspecties, de beoordeling van risico’s, preventie van ongevallen en het antwoord op dringende voorvallen. Hij  beloofde een grondig onderzoek en strenge straffen inzake het recente melamine-incident. Nog op het vlak van de voedselveiligheid is een overeenkomst in de maak tussen China en Japan, waarbij Japanse inspecteurs zouden toegelaten worden in Chinese ondernemingen die exporteren naar Japan.
Testen in Guangdong

Te veel aluminium in gestoomde waren

Te veel aluminium in gestoomde waren


Vorig jaar werd in de provincie Guangdong een grootschalig onderzoek verricht aan de hand van meer dan 21.000 voedseltesten in 16 categorieën op 90 mogelijke vervuilers. Blijkt dat pyrethroïden de meest aangetroffen pesticideresidu’s zijn in groenten en thee. Diepvriesproducten als gestoomde broodjes bevatten te veel aluminium. In gekookt vlees zitten te veel nitraten en in thee aardmetalen. De kwaliteit van waterproducten verbeterde met 2,4 % tot 94,8% die de standaarden inzake antibiotica naleven. In de restaurants was 73 % van de maaltijden hygiënisch; 67 pathogene bacteriën werden aangetroffen in diverse eetwaren, waarbij 16 % van de testen positief was inzake bacteriën.
De provincie Guangdong kende vorig jaar 11 ernstige gevallen van voedselvergiftiging; hierbij waren 520 personen betrokken en overleden er 6. Bacteriën waren het meest fataal. Voor de aanvang van het Chinees nieuwjaar werden in de provincie eveneens grootschalige proeven gedaan. Blijkt dat 92 %  van de 1770 geteste groenten en rauw vlees de test doorstond, en dit  bedraagt 86 % bij thee, conserven, suiker en groenten … . Andere testen in 7 steden kwamen ook aan cijfers die boven de 80 % uitstijgen.
Guangdong heeft de grootste restaurantnijverheid met 133.362 restaurants, 16.907 voedselproducenten en 197.803 voedselverkopers.
Lees ook dossier voedselveiligheid

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *